Ga naar hoofdinhoud

Ook Afrika moet geloven aan elektrische truck

Het gaat nu toch wel hard met de opkomst van de elektrische truck. Volvo Trucks heeft haar eerste elektrische vrachtwagen geleverd in Rabat, Marokko. De Volvo FE Electric gaat huisvuilroutes rijden voor Arma. Deze Volvo FE Electric is de eerste elektrische truck die commercieel wordt ingezet in Afrika.

Het gebruik van zware elektrische vrachtwagens verspreidt zich nu over de hele wereld. Europa en de VS behoren tot de koplopers, maar ook in andere delen van de wereld komt de verschuiving naar duurzamer vervoer op gang. In Afrika wordt de eerste zware elektrische vrachtwagen nu geleverd in de stad Rabat in Marokko.

“Dit is een trots moment waarop we samen met onze klant Arma en de stad Rabat de eerste stap zetten naar duurzamer, elektrisch vervoer in Marokko en Afrika. Dit toont duidelijk aan dat zero-emissie trucks een rol kunnen spelen in vele delen van de wereld. Volvo is het eerste wereldmerk met zware elektrische trucks in commercieel gebruik in Afrika. Wij hebben het breedste aanbod aan elektrische trucks in de industrie, waardoor een groot deel van het zware transport nu al geëlektrificeerd kan worden”, zegt Martin Nilsson, Managing Director van Volvo Trucks Marokko.

De in serie geproduceerde, uitlaatgasvrije truck zal door het bedrijf Arma in Rabat worden ingezet voor het ophalen van afval. Door de bestaande Volvo FE dieseltruck op een typische route te vervangen door een Volvo FE electric kan jaarlijks ongeveer 30 ton CO2 worden bespaard.

Marokko heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen, gebaseerd op grote investeringen in hernieuwbare energie. Het land is een leider in zonne-energie en de thuisbasis van ’s werelds grootste geconcentreerde zonne-energie faciliteit, Noor Quarzazate, gelegen op 200 km ten zuidoosten van Marrakech.

“Wij zijn er trots op dat wij als eerste bedrijf in de afvalverwerkingssector in Marokko en in Afrika ervoor hebben gekozen om in samenwerking met Volvo Trucks te investeren in duurzame mobiliteit. Door een stap te zetten naar de elektrificatie van ons vrachtwagenpark verkleint Arma zijn ecologische voetafdruk en toont het bedrijf eens te meer zijn betrokkenheid bij het milieu. Onze intenties zijn duidelijk: wij zullen blijven investeren in innovaties die de uitstoot helpen verminderen en het milieu ten goede komen en tegelijkertijd onze klanten ondersteunen bij het behalen van hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen”, aldusYoussef Ahizoune, CEO van Arma Group.

De vrachtwagen in kwestie  is een Volvo FE Electric, een van de zes volledig elektrische vrachtwagenmodellen van Volvo die al in serieproductie zijn. Volvo Trucks heeft het breedste aanbod van elektrische trucks voor commercieel vervoer. De wereldwijde doelstelling van het bedrijf is dat in 2030 50 procent van alle nieuwe trucks die het verkoopt elektrisch zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer