Ga naar hoofdinhoud

Pultrum Rijssen viert jubileum met Volvo Trucks

Pultrum in Rijssen viert dit jaar haar 60-jarig bestaan. Het transportbedrijf rijdt van oudsher met Volvo trucks en daar hebben de neven Jille en Ate Pultrum, die samen de directie vormen, een goede reden voor. “Volvo Trucks loopt voorop in veiligheid. Je hebt niet alles in de hand, maar als er wat gebeurt wil je dat de chauffeur veilig uitstapt.” [INHOUD | INDEX TTMnl2023_4_62]

Zowel Jille als Ate Pultrim groeiden op in het bedrijf dat in 1963 werd opgericht in Enter, het klompendorp van Overijssel waar de familie begon met het leveren van hout aan klompenmakers. Zestig jaar later vervoert de logistieke dienstverlener, naast goederen gemaakt van staal en beton, nog steeds houtmaterialen. Daarnaast is het transporteren van afwijkende maten binnen stukgoed een specialiteit geworden. “Kozijnen, blokhutten, bouwmaterialen, we verzorgen de opslag en het transport van alles in- en rond woningen, tot en met zonnepanelen aan toe”, legt Ate uit. 

Het bedrijf met de kenmerkende blauwe trucks heeft naast de hoofdvestiging in Rijssen ook vestigingen in Kampen en Bad Bentheim (Duitsland). In 2021 gingen de familiebedrijven van Pultrum en Westdijk uit Alphen aan den Rijn samen verder om een breder pallet aan logistieke diensten aan te kunnen bieden. Met deze overname groeide het aantal medewerkers naar 335 en het wagenpark naar bijna 160 trucks. Van de verhuizing naar Rijssen tot de overname van het bedrijf door de neven, Jille als Ate kijken met dankbaarheid terug op de rijke geschiedenis die Pultrum heeft gevormd tot wat het nu is.

Familiefestival

Dat Pultrum tijdens de reis die het de afgelopen zestig jaar heeft afgelegd goed in staat is geweest het familiegevoel vast te houden, blijkt tijdens het familiefestival dat eind september groots werd gevierd ter ere van het 60-jarig bestaan. Ruim 200 medewerkers waren vrijwillig betrokken bij de organisatie van het evenement waar meer dan 3.500 bezoekers voor uitgenodigd waren. “Het typeert Pultrum dat bijna iedereen zijn steentje heeft bijgedragen”, vertelt Jille. Zijn neef vult aan: “Het woord ‘samen’ staat bij ons centraal. We proberen niet alleen samen te werken met klanten en leveranciers, maar ook met het personeel en hun gezin. Zij zijn tenslotte ons belangrijkste kapitaal.”

  • Pultrum
  • Pultrum
  • Pultrum
  • Pultrum
  • Pultrum
  • Pultrum
  • Pultrum
  • Pultrum

Volvo FM Electric

Een van de hoogtepunten tijdens het jubileumfeest was de aflevering van een Volvo FM Electric. Met deze volledig emissievrije truck, die wordt ingezet voor distributieactiviteiten in de regio, wil Pultrum voorsorteren op de invoering van zero-emissiezones en ervaring opdoen met elektrisch rijden. De elektrische 4×2 trekker is voorzien van 540 kWh batterij capaciteit met een actieradius van ongeveer 300 kilometer bij een belasting van maximaal 50 ton. De distributietruck is uitgerust met alle veiligheidssystemen die Volvo Trucks momenteel levert. De elektromotoren in combinatie met een I-Shift-versnellingsbak, die is aangepast voor elektromobiliteit, zorgen voor een soepele en krachtige rijervaring. “Het is onvoorstelbaar hoe stil en comfortabel het voertuig rijdt”, aldus Jille.

Langdurige relatie

Pultrum werkt al meer dan vijftig jaar samen met truck- en bedrijfswagendealer Nijwa. “Deze stabiele samenwerking is er al zo lang wij bestaan”, zegt Ate. “Dat Nijwa ook een hecht familiebedrijf is, verklaart onze band. We kunnen op elkaar bouwen en als er een probleem is, wordt het altijd netjes opgelost.” Ook Kasper Glaubitz, bedrijfsleider bij de Volvo Trucks dealer, is trots op de langdurige en sterke relatie: “In al die jaren hebben we gezamenlijk gewerkt aan trucks die staan voor veiligheid, gemak en brandstofefficiëntie. Met de elektrische Volvo FM zetten we de volgende stap in onze samenwerking.”

Ate benadrukt dat de snelheid waarmee het bedrijf, net als de rest van de sector, de transitie kan maken wordt bepaald door verschillende externe factoren. “Als milieubewust transportbedrijf doen we er alles aan om het maximale eruit te halen. Je kunt wel een route uitstippelen, maar we hebben te maken met te veel variabelen waar we helemaal geen invloed op hebben, zoals de laadinfrastructuur, de klantvraag, wetten en regelgeving.”

Forse CO2-reductie

De ingebruikname van de elektrische Volvo-truck is niet de eerste verduurzamingstap die Pultrum zet. Het bedrijf is reeds ruim tien jaar bezig met initiatieven om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze inspanningen leidden tot een forse CO2-reductie, die een Lean & Green Award én twee Lean & Green sterren opleverde. “Waar het in de beginjaren ging over LZV en beladingsgraad gaat het nu over alternatieve brandstoffen”, zegt Ate. “Naast de initiatieven die we hebben opgestart met collega transporteurs om het aantal kilometers terug te dringen, hebben we zonnepanelen en elektrische heftrucks in gebruik genomen en zijn we voortdurend bezig met het verduurzamen van onze panden. Dat het aanpakken van de CO2-uitstoot in veel gevallen ook een bedrijfseconomische besparing oplevert, is een gunstig neveneffect.” 

‘Passion for blue’

Dat Pultrum’s medewerkers ‘passion for blue’ hebben, blijkt ook uit het bijzondere cadeau waar ze de directie mee verrasten tijdens het jubileumfestival: een gerestaureerde Volvo F12. De bijzondere oldtimer stamt uit de jaren negentig en werd in het geheim in anderhalf jaar tijd door de medewerkers volledig in de stijl van toen terug gebracht, inclusief de bedrijfskleuren. De passie voor oude auto’s zit in de genen van het familiebedrijf, want de Volvo F12 is niet het enige collectors item in het wagenpark. Al eerder werd een Volvo F88 uit 1977 gerestaureerd. “Die auto hoort zo’n beetje bij de inboedel van Pultrum. Het is nooit in ons opgekomen om hem weg te doen”, legt Jille uit.  

Tel kwijtgeraakt

Hoeveel Volvo trucks Pultrum in de zes decennia dat het bestaat in gebruik heeft genomen, weet Jille niet. “Ik ben de tel kwijtgeraakt, het zijn er veel. Het is een betrouwbaar en veilig product waar onze jongens trots op zijn. Iedere generatie wordt moderner, luxer en comfortabeler.” Ate vult hem aan: “Vergeet het brandstofverbruik niet. De nieuwste generatie met Turbo Compound is aanzienlijk zuiniger dan voorgaande modellen. Dat scheelt, kijkend naar de omvang van ons wagenpark, enorm in zowel uitstoot als brandstofkosten.”

TEKST: MIRJAM VAN VALEN | FOTO’S: PULTRUM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer