Rekenen maar: wat is de TCO van een elektrische truck? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rekenen maar: wat is de TCO van een elektrische truck?

Steeds meer fabrikanten gaan een volledig elektrische (BEV) vrachtwagen leveren. Maar wat kost zo’n auto precies en hoe kan ik de daadwerkelijke kosten uitrekenen? Panteia heeft in opdracht van Topsector Logistiek een breed gedragen TCO-model opgezet, gebaseerd op bestaande kennis en inzichten van veel partijen. Dat model is nu beschikbaar voor individueel gebruik. 

In het TCO-model wordt niet alleen gekeken naar de aanschafprijs van het voertuig, maar naar het totale kostenplaatje inclusief bijvoorbeeld laadinfrastructuur, subsidies, afschrijving, onderhoud en dergelijke. Binnen het model kan de gebruiker draaien aan een aantal  ‘knoppen’ (input parameters) om de invloed daarvan te zien op de prijs per kilometer. Denk aan de verwachte levensduur van de vrachtwagen, de omvang van subsidies of de hoogte van de dieselprijs c.q. energieprijs. Alhoewel de kosten voor de inzet van elektrisch wegtransport de kern van het model vormen, kan daarnaast ook de jaarlijkse uitstoot van CO2 ingeschat worden.  

De behoefte aan een goed onderbouwd TCO-model wordt door zowel bedrijfsleven als intermediaire bedrijven en overheden aangegeven. Dit initiatief wordt daarom ondersteund door de brancheorganisaties Evofenedex, TLN en RAI. Er is een breed gedragen model opgezet, gebaseerd op bestaande kennis en inzichten. Dit heeft Panteia gedaan door een inventarisatie uit te voeren naar de eisen van een TCO-model, en te kijken naar bestaande modellen.  

De getallen die als beginwaarden ingevuld zijn in het model hebben geen voorspellende waarde: de bedoeling is dat een gebruiker zichzelf oriënteert op de gegevens die in zijn specifieke situatie geldig zijn. En in een later stadium samen met een leverancier de gegevens aanscherpt. 

De verwachting is dat het model op regelmatige basis een update krijgt n.a.v. nieuwe inzichten.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer