Scania en ABB nemen MCS-charger in gebruik • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania en ABB nemen MCS-charger in gebruik

Scania heeft met succes een pilot Megawatt Charging System van ABB E-mobility geïnstalleerd en getest. Het is de volgende mijlpaal in de ontwikkeling van een efficiënte, krachtige laadoplossing voor zware voertuigen. De technologie maakt de helft van de oplaadtijd voor zware voertuigen mogelijk.

Beide bedrijven zetten zich in om een uitstootvrije transporttoekomst mogelijk te maken en nu het voortouw te nemen in de ontwikkeling van de technologie van morgen. Het ontwikkelen van een oplossing om deze commerciële elektrische voertuigen snel op te laden, die ook een aanzienlijke actieradius zal bieden, is een belangrijke stap in het verhogen van de verkoop van zware voertuigen die fossielvrij kunnen worden gereden.

De eerste test, om de technische levensvatbaarheid van opladen met hoge stroomsterkte aan te tonen, is een eerste belangrijke stap in de richting van het toekomstige MCS-systeem van ABB E-mobility. Dit resulteert in de progressieve implementatie van krachtige laders, beginnend bij 1.500 ampère en uiteindelijk uitgebreid tot het volledige MCS-bereik van maximaal 3.000 ampère. Dit is een laadnorm waarin Scania en ABB E-mobility beide hebben geïnvesteerd en die ze hebben ontwikkeld in samenwerking met CharIN (de MCS-norm wordt in 2024 verwacht).

MCS-technologie is van cruciaal belang voor de elektrische langeafstandvrachtwagens van Scania, waar zowel rij- als rusttijd wettelijk zijn geregeld.

Het voertuig mag maximaal 4,5 uur worden bestuurd voordat de chauffeur een pauze van 45 minuten moet nemen. Gedurende deze tijd moet de vrachtwagen voldoende opladen om nog eens 4,5 uur te kunnen rijden.

“We zien een momentum voor elektrisch transport en ons doel is dat 50 procent van alle voertuigen die we jaarlijks verkopen in 2030 elektrisch is. Om dit doel te bereiken, zal infrastructuur nodig zijn. MCS is een cruciaal onderdeel van de puzzel voor de infrastructuur in de toekomst”, zegt Fredrik Allard, hoofd van E-mobility, Scania.

Chris Nordh, wereldwijd hoofd van de wagenpark- en transit-activiteiten bij ABB E-mobility: “We zijn verheugd om met Scania samen te werken aan deze mijlpaal. Het schept een precedent voor de sector en identificeert een van de manieren waarop we gezamenlijk OEM-laadpartnerschappen benaderen. Hierdoor wordt de technologiestapel effectief genormaliseerd om geweldige eindgebruikerservaringen te creëren.”

 Vanaf dit jaar kan Scania vrachtwagens met de MCS pre-standaard connector aanbieden aan klanten met specifieke en uitgesproken behoeften. De productie start in 2024. ABB E-mobility introduceert eind 2024/begin 2025 de volgende fase van zijn MCS-technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer