Ga naar hoofdinhoud

Scania levert 66 tons elektrische truck aan Noors transportbedrijf

Scania probeert geleidelijk aan zwaardere uitvoeringen van haar elektrische trucks op de markt te krijgen. Dat doet in samenwerking met transporteurs, zoals Verdalskalk in Noorwegen. Deze transporteur gaat rijden met een Scania P 45 met een totaalgewicht van 66 ton.

Met een totaalgewicht van 66 ton zal het bedrijf jaarlijks ongeveer 120.000 ton kalk van een groeve naar de haven vervoeren voor verscheping. Het vroegere verbruik van fossiele brandstoffen op de route zal met 58.800 liter worden verminderd en de CO2-uitstoot met 156 ton.

“We zijn er erg trots op dat we op dit gebied pioniers zijn”, zegt Ketil Aksnes van Verdalskalk. “Nu de nieuwe vrachtwagen in bedrijf is, betekent dat ook minder lawaai voor de bewoners langs onze 20 kilometer lange transportroute.”

Zwaar transport pioniert met elektrische aandrijving

De truck, een P 45 met drie assen en 300 kWh batterijcapaciteit, maakt deel uit van Scania’s Pilot Partner-programma – een samenwerking met geselecteerde klanten op het gebied van elektrische transportoplossingen die nog niet op de markt zijn gebracht. “Scania heeft al een aantal zware voertuigen met verschillende ontwikkelingsoplossingen lopen, maar dit is de eerste die we in Noorwegen in gebruik nemen”, zegt Tony Sandberg, directeur Pilot Partner bij Scania. 

De configuratie voor Verdalskalk is de eerste levering in het zwaarste vrachtwagensegment, met een totaalgewicht van 66 ton. Er rijden al meer dan 100 elektrische Scania-trucks op de Noorse wegen.

“Noorwegen is een pioniersland voor transportoplossingen met een focus op het verminderen van de klimaatimpact, en ik ben er zeker van dat we meer Pilot Partner voertuigen aan Noorwegen zullen leveren,” zegt Tony Sandberg.

Lang partnerschap

“Met een lange en vertrouwde samenwerking met Verdalskalk was het vanzelfsprekend om contact met hen op te nemen om een mogelijkheid te bieden om een elektrische truck te testen voor hun transportbehoeften. Verdalskalk heeft ons altijd uitgedaagd om goede en alternatieve oplossingen te vinden, en het verminderen van de uitstoot staat al jaren op de agenda”, zegt Rune Wuttudal van Scania in Noorwegen.

De technologie van morgen oefenen

De truck wordt opgeladen in de faciliteit van Verdalskalk in de haven, en wordt onderhouden in de werkplaats van Norsk Scania in Verdal, waar districtmanager Annar Indahl erg blij mee is. De onderhoudstechnici hebben een cursus over het nieuwe product gevolgd en de benodigde apparatuur is aanwezig, dus hij heeft er alle vertrouwen in dat ze nu de technologie van morgen zullen beheren. “We zijn erg trots dat we deze kans krijgen, en we kijken ernaar uit om aan de slag te gaan en ervaring op te doen met elektrische trucks voor dergelijk zwaar transport,” zegt Annar Indahl.

Eén reactie op “Scania levert 66 tons elektrische truck aan Noors transportbedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer