Schotpoort Connect zet elektrische Volvo FM in voor NS • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Schotpoort Connect zet elektrische Volvo FM in voor NS

Logistiek dienstverlener Schotpoort Connect heeft een Volvo FM Electric 4×2-trekker in gebruik genomen. Schotpoort Connect gaat met deze truck treinonderdelen tussen NS-magazijnen vervoeren. Met de inzet van een elektrisch voertuig werkt het bedrijf verder aan het verkleinen van zijn CO2-footprint. Na de levering van de Volvo FM Electric, volgen binnenkort ook twee Volvo FE Electric-bakwagens. De trucks zijn in nauwe samenwerking met Volvo Trucks-dealer Harbers Trucks en Volvo Trucks Nederland gespecificeerd.

Schotpoort Connect zet sterk in op duurzaamheid. “Het grootste deel van onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ons rijdend materieel”, zegt Raymond Welmers, Inkoper Wagenpark van Schotpoort Connect. “Wij zijn dan ook continu bezig met het verduurzamen van ons wagenpark en hebben deelgenomen aan diverse pilots met elektrische trucks om inzicht te krijgen in de financiële en operationele haalbaarheid. Ook bij aanbestedingen wordt steeds meer waarde gehecht aan duurzaamheid. De NS zet sterk in op verduurzaming en wij willen graag inspelen op de wens van de klant. Bij elke aanschaf kijken we wat de meest duurzame oplossing is. We hebben al meerdere elektrische bestelauto’s en nu breiden we ons wagenpark uit met drie elektrische Volvo-trucks om zodoende ook ons zwaardere materieel te verduurzamen.”

Vaste route voor Volvo FM Electric

De Volvo FM Electric 4×2-trekker is als eerste afgeleverd. “Deze truck gaan we op een vaste route inzetten voor het transport van treinonderdelen tussen magazijnen van de NS in Onnen en het centraal magazijn in Tilburg. Een enkele rit is bijna 250 kilometer en de actieradius van de Volvo FM Electric is daarvoor ruim voldoende. In Tilburg kunnen wij gebruikmaken van een snellader van de NS zodat we kunnen bijladen voor de terugrit naar Onnen, waar de truck ’s nachts weer volledig kan worden opgeladen. Het mooie aan dit traject is dat de NS zeer enthousiast is: ze zijn bereid om een stapje extra te zetten en denken mee om elektrisch transport mogelijk te maken.”

Support van NS

NS vindt het een goede ontwikkeling dat Schotpoort Connect met een Volvo FM Electric gaat rijden. “De inzet van een elektrische truck sluit heel mooi aan bij onze duurzaamheidsdoelstelling”, zegt Koen Dekkers, Hoofd Supply Chain Operations bij de NS. “Bij de NS brengen we op een duurzame manier grote aantallen reizigers naar hun bestemming. Onze treinen rijden op jaarbasis volledig op groene stroom. Als NS zijn we zeer enthousiast dat nu ook het transport van reserveonderdelen tussen onze magazijnen elektrisch kan. We vinden het ook belangrijk om dat mogelijk te maken en daarom hebben we een langjarige verbintenis met Schotpoort Connect gesloten. Dat biedt Schotpoort zekerheid en stelt hen in staat om deze investering te doen. Ook faciliteren we Schotpoort door bij onze werkplaatsen in Onnen en Tilburg laadfaciliteiten te creëren. In Tilburg hebben we een snellader geplaatst en in Onnen een reguliere lader waar de truck ’s nachts opgeladen kan worden.”

Volvo FE Electric-bakwagens

Schotpoort Connect neemt binnenkort ook twee Volvo FE Electric 4×2-bakwagens in gebruik. Welmers: “Deze trucks gaan we inzetten voor distributiewerk voor verschillende opdrachtgevers. In tegenstelling tot de Volvo FM Electric, hebben deze trucks geen vaste routes. Onze planners gaan daarom voor deze trucks de routes dagelijks als eerste plannen, rekening houdend met de actieradius. Onze dieseltrucks worden daar omheen gepland. Opladen doen we bij onze vestigingen in Eerbeek en Nieuwegein, waar we zowel een snellader als reguliere laders hebben.”

Keuze voor Volvo-trucks

Schotpoort Connect kiest vol overtuiging voor Volvo-trucks en Volvo-dealer Harbers Trucks. “Van oudsher hebben we een sterke band met Volvo: het grootste deel van ons wagenpark bestaat uit Volvo-trucks. Als je zo’n traject ingaat heb je veel vragen. Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische truck? Wat mag je verwachten? Hoe zit het met service? Harbers Trucks en Volvo Trucks Nederland hebben ons op alle punten ontzettend goed geadviseerd en geïnformeerd, waardoor we een goede keuze konden maken. Verder vinden we het belangrijk dat we bij onze vaste werkplaats terecht kunnen voor service en onderhoud. We hebben een onderhoudscontract van 8 jaar. Dat geeft zekerheid.”

Schotpoort Connect is een maatwerk logistiek dienstverlener. Naast de hoofdvestiging in Eerbeek heeft Schotpoort Connect op- en overslaglocaties in Nieuwegein, Vijfhuizen en Wijchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer