Service en sneeuwschuiven: multi-inzetbare Renaults voor GVB • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Service en sneeuwschuiven: multi-inzetbare Renaults voor GVB

Vervoerbedrijf GVB heeft twee Renault Trucks D Wide in gebruik genomen. Na een aanbesteding koos GVB voor D Wide 380 6×2-configuraties met autolaadkraan en haakarm. De trucks worden ingezet bij onderhoudswerkzaamheden aan tram- en metrorails in Amsterdam. De voertuigen zijn geleverd door Renault Trucks-dealer Volvo Group Truck Center Amsterdam.

GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam en vervoert dagelijks ruim 900.000 reizigers per bus, veerpont, tram en metro. “Onze afdeling Rail Services is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de railinfrastructuur”, vertelt Niels van Genderen, technisch adviseur bij GVB. “Dat gaat in totaal om 250 kilometer aan railnetwerk voor trams en metro’s.”

De nieuwe Renault trucks worden ingezet bij het transport van gereedschap en ander materiaal dat nodig is bij deze werkzaamheden. “Het zijn onze eerste Renaults”, vertelt Van Genderen. “Bij de aanbesteding kwam Renault Trucks qua prijs-kwaliteitverhouding als beste uit de bus. Deze trucks voldoen in alle opzichten aan ons programma van eisen.”

Een van de eisen van GVB was wendbaarheid. “De grootste uitdaging bij het werken in de stad is de beperkte ruimte”, vertelt Van Genderen. “We hebben te maken met allerlei factoren, zoals nauwe straten, geparkeerde auto’s, bomen en straatmeubilair. Voor optimale manoeuvreerbaarheid en een korte draaicirkel zijn de trucks uitgerust met een gestuurde en hefbare sleepas.”

Beide Renault Trucks D Wide beschikken over een 9-tons vooras. De trucks zijn in nauwe samenwerking met Hiab voorzien van een 18-tons haakarm om snel en efficiënt containers te kunnen laden en lossen en een 13,5 ton/meter autolaadkraan met knijper. Zowel de autolaadkraan als de haakarm kan worden bediend met een afstandsbediening. Twee hydraulische steunpoten zorgen voor optimale stabiliteit.

De trucks zijn voor meerdere doeleinden inzetbaar. GVB gaat deze trucks ook inzetten om ervoor te zorgen dat trams en bussen bij winterse omstandigheden door kunnen blijven rijden. De voertuigen zijn uitgerust met een DIN-plaat voor montage van een sneeuwschuiver en aansluitingen voor een zoutstrooier.

Ook aan het werkcomfort voor de chauffeur en bijrijder is gedacht. De Renault Trucks D Wide Global Cab combineert het gemak van een lage cabine-instap met twee opstaptreden met het comfort van een ruime cabine. Daarnaast is de truck onder meer voorzien van een luxe, luchtgeveerde chauffeursstoel en een derde zitplaats.

Van de ruimte in de cabine is bovendien optimaal gebruik gemaakt doordat er achter de stoelen extra opbergruimte is gerealiseerd. En door het plaatsen van haken voor de werkkleding blijft de werkomgeving opgeruimd en overzichtelijk. Tevens is de deur aan de bijrijderszijde voorzien van het Vision-portier voor een verbeterd zijwaarts zicht (verkleinen van de dode hoek) en is de truck uitgerust met een camerasysteem voor beter zicht rondom de truck.

GVB kijkt terug op een prettige kennismaking met Renault Trucks en Volvo Group Truck Center. Van Genderen: “Het viel me vanaf het begin op hoe er door alle betrokken partijen wordt gedacht in oplossingen, ook in combinatie met de opbouwer van de autolaadkraan. Een goed voorbeeld daarvan is de suggestie om de hydraulische slangen van de autolaadkraan extra te beschermen met trommels en leidingen, zodat er veel minder kans is op schade. Dat is iets waar we zelf niet aan hadden gedacht. Ook qua onderhoud worden we de komende jaren volledig ontzorgd. We hebben voor deze voertuigen een meerjarig onderhoudscontract afgesloten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer