Slimme tools voor sturen met LZV’s • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Slimme tools voor sturen met LZV’s

Terwijl de LZV in steeds meer Europese landen welkom is, staat een nog langere voertuigcombinatie te trappelen om de weg op te gaan: de Super EcoCombi (SEC). De voordelen op het gebied van transportkosten en CO2-uitstoot zijn groot, maar het rijden en manoeuvreren met de lange voertuigen levert de nodige uitdagingen op. Studenten van HAN Automotive Research helpen chauffeurs met slimme apps en algoritmes.

Sinds december loopt in Nederland een proef met de Super EcoCombi (SEC): een trekker met twee standaard opleggers van 13,60 meter. Voordat de SEC straks de openbare weg op mag, wordt deze voertuigcombinatie met een totale lengte van 32 meter – maar liefst 7 meter langer dan een LZV – uitgebreid getest op een afgesloten terrein van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Pakketvervoerder DPD is één van de bedrijven die geïnteresseerd is in de SEC. “Wij zijn erg enthousiast, met name als het gaat over de mogelijkheden voor grensoverschrijdend verkeer”, stelt Jako Bos, director network & logistics bij DPD Nederland.


DPD is al jarenlang fervent gebruiker van LZV’s. Van de 300 vrachtwagens die ’s nachts het transport van en naar de negen depots in Nederland verzorgen, zijn 25 voertuigen uitgerust als LZV. “Die zetten we voornamelijk in voor het linehaul-verkeer binnen Nederland, maar sinds een paar jaar ook voor enkele linehauls naar België, Duitsland en Denemarken”, vertelt Bos. “Aanvankelijk dachten we ruimte te hebben voor elf of twaalf LZV’s, maar mede door de groeiende volumes zitten we inmiddels op het dubbele aantal. Een LZV biedt de mogelijkheid om met nagenoeg dezelfde uitstoot maar liefst 50 procent meer vracht mee te nemen. Met een SEC kunnen we zelfs twee keer zo veel meenemen. Met name voor de langere afstanden in het grensoverschrijdende verkeer is dat interessant.”

Premium artikel

Je wilt een Premium  artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt Premium artikelen te lezen

Onbeperkt Premium artikelen lezen voor € 4,59 per maand

Bekijk de aanbieding

– Onbeperkt &nbsp Premium &nbsp artikelen lezen op ttm.nl

– Alle edities van TTM.nl digitaal lezen voor € 20,50 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer