Tesco als eerste de weg op met elektrische trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tesco als eerste de weg op met elektrische trucks

Supermarktketen Tesco begint het nieuwe jaar met de inzet van twee 37 tons DAF CF Electric trekkers. Dat doet Tesco in samenwerking met transportbedrijf FSEW. Het is voor het eerst dat een elektrische truck op commerciéle basis wordt ingezet in het Verenigd Koninkrijk.

De twee CF’s gaan rijden tussen de Wentloog rail terminal nabij Cardiff en Tesco’s distributiecentrum in Magor, Wales.

Deze eerste twee elektrische vrachtwagens zullen ongeveer 65.000 met diesel aangedreven kilometers over de weg vervangen, waardoor 87,4 ton CO2e per jaar wordt uitgestoten. Om de nieuwe dienst van energie te voorzien heeft FSEW op haar locatie in Zuid-Wales oplaadpunten geïnstalleerd die genoeg energie leveren om deze grote voertuigen 160 kilometers lang van energie te voorzien voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen. De afstand Wentloog – Magor, ongeveer 50 km per traject, is volgens de partners een ideale locatie om inzicht te krijgen in het potentieel en de actieradius van deze vrachtwagens voor gebruik in het hele Verenigd Koninkrijk en elders in Tesco’s vloot.

Door aan te tonen dat elektrisch vrachtautovervoer commercieel haalbaar is, zullen deze elektrische ritten volgens de partners bijdragen aan het stimuleren van bredere investeringen in technologie en innovatie ter ondersteuning van de inspanningen van de transportsector om emissies en luchtverontreiniging terug te dringen. Het zal ook bijdragen aan Tesco’s inspanningen om in 2035 een netto-uitstoot van nul te bereiken voor haar eigen activiteiten, en aan FSEW’s inspanningen om meer dan 40 dieselvoertuigen te vervangen door koolstofarme alternatieven en om in 2025 over te schakelen op transportactiviteiten zonder uitstoot voor de hele vloot.

Jason Tarry, CEO van Tesco UK en ROI: “Tesco’s distributienetwerk is een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk en speelt een belangrijke rol bij onze inspanningen om in 2035 netto nul te bereiken voor onze eigen activiteiten. We hebben al vooruitgang geboekt door over te schakelen op elektrische bestelwagens voor thuisbezorging en door oplaadpunten voor elektrische voertuigen voor onze klanten in te voeren. Ik ben verheugd dat Tesco ook het voortouw kan nemen op het gebied van innovatie in elektrisch vervoer en met de steun van de FSEW kan helpen om deze laatste bron van emissies in het wegvervoer aan te pakken.”

Jason Watts, Distribution Centre Manager, Tesco Distribution Centre Magor: “We willen allemaal doen wat we kunnen voor het milieu, dus we zijn er trots op dat Magor en Wales zijn uitgekozen om de eerste locatie te zijn waar deze emissievrije vrachtwagens worden ingezet. Het is altijd spannend om nieuwe uitrusting te krijgen en we kunnen niet wachten om deze vrachtwagens in onze drukke operatie uit te proberen.”

Geoff Tomlinson, algemeen directeur van FSEW: “Dit is een mijlpaal voor ons hier bij FSEW, die een grote stap voorwaarts betekent in ons streven om emissievrije transportdiensten aan te bieden. Samen werken we aan een schonere en groenere logistieke ervaring. Dit is van grote betekenis voor de commerciële en retailsector in het Verenigd Koninkrijk en is nog maar het begin van ons werk om elektrische zware vrachtvoertuigen te leveren aan klanten als Tesco. Het bepalen van de industrienorm is belangrijk voor ons en daarom hebben we ook plannen om een eFreight-hub in Cardiff te creëren met een faciliteit voor koolstofarme brandstof voor gebruik door alle vrachtaanbieders en commerciële en gemeentelijke exploitanten. We nemen nog deze maand twee vrachtwagens in gebruik die op 100 procent hernieuwbare biomethaanbrandstof voor vrachtvervoer rijden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer