Volvo FH Electric voor Nick Willigenburg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo FH Electric voor Nick Willigenburg

Van Dijk Trucks Culemborg heeft onlangs een van de eerste elektrische trucks van Volvo in Nederland aan een klant mogen afleveren. Nick Willigenburg van het gelijknamige transportbedrijf nam de FH-Electric met trots in ontvangst.

Speciaal voor de overhandiging had Nick zijn jonge kinderen – zij zijn immers de toekomst – meegenomen. “Iedereen weet natuurlijk dat gemeenten vanaf 2025 zero-emissie zones mogen instellen”, aldus Nick. “Ik heb vooruitlopend daarop de keuze gemaakt om een elektrische truck aan te schaffen. Ik heb zo beredeneerd: ik heb twintig trucks en we hebben redelijk planbaar werk. Er is altijd wel een traject waar de elektrische vrachtwagen in te passen is.”

Ondanks dat Nick net als vele vrachtwagenchauffeurs liefhebber is van diesel, is hij behoorlijk onder de indruk van de FH-Electric. “Qua rijgevoel denk ik dat het niet beter kan worden dan dit. Het is superstil en wat betreft kracht lever je niks in. Het rijdt naar mijn mening beter dan een dieselvariant. En juist doordat het zo stil is in de cabine, heb je net even wat meer focus voor jezelf en de omgeving. Het is in dat opzicht dus ook veiliger, al moet de omgeving nog wel even wennen aan een stille vrachtwagen.”

De reden dat Nick voorlopig nog niet zijn hele vloot elektrisch maakt, is de actieradius. “Hij blijft vooralsnog onder de 300 kilometer en dat is net wat te weinig. Doordat ook de laadinfrastructuur voor trucks nog niet op orde is – ik geloof persoonlijk niet zo in het concept dat iedereen langs de kant van de weg staat te laden – ga je toch met een ander gevoel de weg op. Het is net wat lekkerder als je met tien procent in de batterij terugkomt op de zaak, dan dat je hem op de laatste procent terugrijdt. Vrachtwagen rijden is in de basis een stukje vrijheid. Als je dat niet ervaart wordt het een belemmering. Desalniettemin zou ik iedereen, mits je de actieradius kunt accepteren, deze truck aanraden. Ik hoop dan ook dat de batterijen voor elektrische trucks verder ontwikkeld gaan worden. Als ze een actieradius van 500 kilometer voor elkaar krijgen, denk ik dat zeker de helft van de binnenlandse transporteurs daarmee uit de voeten kan. Dan wordt de keuze voor elektrisch rijden ook makkelijker.” Nick is blij met de begeleiding vanuit Van Dijk Trucks en Fliqxability. “Het is voor hen net als voor ons een avontuur, ze zijn flink aan het pionieren op dit gebied. Uiteindelijk hebben we echt gezamenlijk gekeken naar wat we willen en hoe we een zo goed mogelijke truck op de weg konden zetten die aan alle eisen voldoet. Daarin hebben we een fijne samenwerking gevonden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer