Volvo stopt elektrische trucks onder de grond • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo stopt elektrische trucks onder de grond

Volvo Trucks en mijnbouwbedrijf Boliden bundelen hun krachten om elektrisch transport in ondergrondse omgevingen te implementeren.

De Zweedse mijnbouwgroep Boliden, die voor haar elektrificatie ook al samenwerkt met Scania,  wordt een van de eerste bedrijven ter wereld die vanaf 2023 batterij-elektrische trucks gaat gebruiken voor zwaar ondergronds transport. In mijnbouwomgevingen kunnen de elektrische trucks verschillende grote voordelen opleveren – waaronder geen uitlaatgassen, een veiligere werkplek en stillere werkomstandigheden.

De mijnbouwindustrie gaat momenteel een periode van snelle veranderingen door, waarbij veel spelers overschakelen op duurzamere productiemethoden om metalen te leveren met een kleinere klimaatvoetafdruk. Net als in veel andere mijnen zijn bij Boliden uitlaatgassen van dieselvoertuigen verantwoordelijk voor het grootste deel van de kooldioxide-uitstoot van de mijnen. Het bedrijf wil haar CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% verminderen* en als Boliden haar klimaatdoelstellingen wil bereiken, zal de elektrificatie van het vervoer een cruciale rol spelen.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Boliden en Volvo Trucks houdt in dat twee zware, elektrische Volvo-trucks zullen worden ingezet in de Kankberg-mijn van Boliden, buiten Skellefteå in het noorden van Zweden. Als alle vrachtwagens in de mijn elektrisch zouden zijn, zou de CO2-uitstoot van de mijn met meer dan 25 procent kunnen worden verminderd.

“Dit is een geweldige samenwerking in een omgeving met zeer zware eisen; steile hellingen, zware ladingen en vochtige lucht die de voertuigen verslijt,” zegt Jessica Lindholm, projectmanager bij Volvo Trucks. “De samenwerking met Boliden zal ons waardevolle kennis opleveren over de prestaties van elektrische trucks bij ondergrondse ritten en antwoorden geven op vragen over de invloed van de aandrijflijn en de batterijen. Minder kooldioxide-uitstoot voor mijnbouwtransport betekent ook dat wij, indirect, onze eigen CO2-uitstoot verminderen, omdat de grondstoffen van de mijnbouwindustrie in onze trucks worden gebruikt.”

De eerste truck voor de Kankbergmijn, een Volvo FH Electric, zal worden gebruikt voor het vervoer van rotsbouten en ander materiaal naar de mijn en zal in 2023 in gebruik worden genomen. Op basis van de ervaring met de eerste truck zal later nog een Volvo FH Electric in gebruik worden genomen voor het ondergrondse transport van rots en erts.

“Wij zien de samenwerking met Volvo als een fantastische kans om de elektrische technologie verder te ontwikkelen en tegelijkertijd te leren hoe we onze activiteiten kunnen aanpassen voor een overgang naar fossielvrij ondergronds transport. Een belangrijk voordeel van de trucks is dat ze zullen bijdragen aan een duurzamere mijn, zowel wat betreft de emissies als de werkomgeving voor onze werknemers”, aldus Dennis Forslund, projectmanager bij Boliden. “Bovendien zal de totale hoeveelheid verbruikte energie in de mijn lager zijn, omdat elektrische aandrijving energie-efficiënter is dan een dieselmotor en het mogelijk is om de elektriciteit op te vangen die wordt geregenereerd tijdens het afremmen van de motor op aflopende hellingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer