Ga naar hoofdinhoud

Wielemaker maakt kilometers met elektrische Econic

Transport- en Containerbedrijf Wielemaker in Middelburg is de eerste dienstverlener van Nederland die de volledig elektrische Mercedes-Benz eEconic inzet voor de inzameling van afval. De auto rijdt nu ruim 2 maanden rond en de eerste ervaringen zijn boven verwachting goed. Technisch Directeur Jasper Wielemaker vertelt: “Vooraf dachten we dat de eEconic op een volle accu 175 tot 200 kilometer zou rijden, maar dat blijkt veel meer te zijn. Bovendien zijn onze chauffeurs laaiend enthousiast over deze innovatie.”

De eEconic van Mercedes-Benz Trucks is, net als de eActros, een in serie gebouwde truck die from scratch als elektrisch voertuig is ontwikkeld. Hij maakt het onder andere mogelijk voor dienstverleners om in bewoond gebied compleet emissievrij vuilnis op te halen. De truck biedt daarbij verschillende voordelen, zoals een lage instap, goed zicht rondom en de meest geavanceerde veiligheidssystemen.

eeconic wielemaker

Primeur

Vorig jaar was Wielemaker het eerste bedrijf in Nederland dat de eEconic bestelde. Hiermee wil het bedrijf vooruitlopen op het zero emission-beleid dat gemeenten in de komende jaren invoeren in de stadscentra. Jasper Wielemaker vertelde destijds: “Met de aanschaf van deze Mercedes-Benz eEconic laten we zien wat er kan en we geven onszelf de kans om ervaring op te doen met de vuilniswagen van morgen.”

De door Wielemaker bestelde eEconic werd al na 2 maanden geleverd en is aan het begin van de zomervakantie in gebruik genomen: vooral op Walcheren, in de buurt van het hoofdkantoor. “We maakten korte ritjes en wilden eerst vooral aftasten. Is de techniek betrouwbaar? Hoever kunnen we er nou écht mee rijden op een volle accu? Gelukkig wist deze truck snel te overtuigen: hij is niet één keer stilgevallen”, vertelt Jasper Wielemaker.

Vergelijken

Omdat de eEconic zo’n recente innovatie is, bestaat er weinig vergelijkingsmateriaal. Wel rijdt er in Frankfurt ook een eEconic. Die wordt ingezet voor de huis-aan-huis inzameling van afval en vormde zo de benchmark. Jasper Wielemaker: “Het verbruik ligt daar gemiddeld op zo’n 1,4 kWh per kilometer. De capaciteit van het accupakket levert 300 kWh, dus zo hadden we een aantal kilometers per dag wat wij verwachtten te rijden. Onze chauffeurs maken gemiddeld echter minder stops, omdat we deze eEconic inzetten voor het ophalen van bedrijfsafval. En wat blijkt? In onze praktijk halen we véél gunstigere verbruikscijfers: gemiddeld nog geen 1 kWh per kilometer!”

eeconic wielemaker

Werkgebied verruimd

Een korte rekensom wijst uit dat de eEconic op een volle acculading zo’n 250 tot 300 kilometer kan rijden voor Wielemaker. Dit is significant meer dan de maximaal 200 kilometer waar men op voorhand van uitging. Jasper Wielemaker: “De range van de eEconic blijkt in de praktijk zelfs groter te zijn dan de afstand die onze Econic vuilniswagens op diesel (ca. 200 km, red) dagelijks afleggen. We hebben op ons terrein een laadinfrastructuur aangelegd en daardoor kan onze eEconic iedere dag om 7.00 uur met een volle accu vertrekken. Zodoende is het nu een volwaardige truck in ons wagenpark geworden: het werkgebied van de eEconic is uitgebreid en hij is opgenomen in de gangbare planningen. Je kunt de volledig elektrische vuilniswagen nu in heel de provincie tegenkomen, dus ook aan de andere kant van de 6,6 kilometer lange Westerscheldetunnel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer