Ga naar hoofdinhoud

Het kan: tolheffing zonder tolkastje

Toldienstverlener Axxès en technologiebedrijf Continental hebben aangekondigd dat zij gaan samenwerken op het gebied van tolheffing voor vrachtwagens, die niet langer afhankelijk is van zogenaamde on-board units (OBU’s).

Daartoe zullen Axxès en Continental gegevens gebruiken die beschikbaar komen in de volgende versie van de slimme tachograaf van Continental, de VDO DTCO 4.1, en deze via het platform Continental Road Usage Service (CRUS) overbrengen naar de cloud van Axxès. Om de cloud-connectiviteit van de wagenparken van haar klanten te garanderen gebruikt Axxès de VDO Link van Continental, een slimme verbindingsunit die in de frontinterface van de tachograaf wordt gestoken.

Deze opzet is niet alleen eenvoudig en praktisch voor wagenparken, maar biedt ook grote voordelen voor de EETS Services en VAS-portefeuille van Axxès. De rollen binnen de samenwerking zijn als volgt: Continental zorgt voor de benodigde technologie en Axxès richt zich op een nog betere service voor transportbedrijven.

Door de overeenkomst met Continental is Axxès, gevestigd in Lyon (Frankrijk) en een bekende innovator in de Europese tolindustrie, nu ook een pionier in het verbeteren van de dagelijkse werkprocedures van wagenparkbeheerders. En het blijft niet bij tolheffing: de eenvoudige connectiviteit via de VDO Link en de veelheid aan bestuurders- en voertuiggegevens die in een tachograaf beschikbaar zijn, openen een heel nieuw terrein van diensten met toegevoegde waarde die Axxès in de toekomst voor haar klanten zal verkennen. Hoewel de tolprovider ervan overtuigd is dat klanten de voordelen van de tachograaf onmiddellijk zullen inzien, blijft er keuzevrijheid. Daarom kunnen klanten nu nog steeds een OBU krijgen, binnenkort zelfs in een vernieuwde versie.

Frédéric Lepeintre, CEO van Axxès: “De invoering van tolheffing via de tachograaf is een mijlpaal voor de Europese tolsector, vergelijkbaar met de invoering van de volledig digitale tol voor vrachtwagens in Duitsland in 2005. Wij zijn er trots op dat wij de eerste zijn die met de tachograaf tol kunnen laten heffen. Deze nieuwe oplossing is zeer gemakkelijk toegankelijk en tegelijkertijd nauwkeurig, eenduidig en veilig. Er komen nieuwe zakelijke mogelijkheden voor onze klanten en partners, omdat de tachograaf-tol via onze bestaande API’s verbonden is met ons nieuwe klantenportaal, dat een compleet scala aan fleetmanagementdiensten biedt.” Tegen Continental zei hij: “We zijn blij om samen te werken met Continental, de gerenommeerde leverancier van autotechnologie en tegelijkertijd expert op het gebied van tachografen en telematica.”

Voor zowel Continental als Axxès zijn de voordelen van het gebruik van tachograafgegevens voor het verzamelen van tolgegevens overduidelijk. Het belangrijkste is dat een tachograaf wordt geleverd met een DSRC-modem (DSRC = Dedicated Short-Range Communication), die oorspronkelijk nodig was voor de controle van tachografen, maar ook kan worden gebruikt voor tolheffing. Hij wordt geleverd met een satellietnavigatie-ontvanger en een frontinterface. Tachograaf en voertuig kunnen uniek worden geïdentificeerd en geauthenticeerd.

In de Mobility Package van de Europese Commissie is vastgelegd dat vrachtwagens die voor internationaal vervoer worden gebruikt, moeten worden uitgerust met nieuwe slimme tachografen van de tweede generatie. De deadline hiervoor is 2025. Deze “retrofit” is zeer relevant voor aanbieders van toldiensten omdat die zich expliciet richten op bedrijven voor internationaal vervoer. Door de toevoeging van tolheffing via de tachograaf kan de investering in die aanpassing extra voordelen opleveren voor wagenparkbeheerders.

Ismail Dagli, hoofd van de Business Area Smart Mobility bij Continental, benadrukt de grootse plannen die het technologiebedrijf heeft voor de ondersteuning van aanbieders van toldiensten: “Voor Continental is de tachograaf-tol niet de eindstreep, maar eerder de eerste stap in de overgang van OBU naar OBE.” Bij OBE (on-board equipment) vormen tachograafgegevens de centrale pijler, aangevuld met voertuiggegevens uit andere bronnen. Het is een visie die Continental heeft ontwikkeld om een oplossing te bieden met een consistente gebruikersinterface, die toekomstbestendig en uitbreidbaar is, de kwaliteit van de gegevens verhoogt, de logistiek vereenvoudigt, de kosten verlaagt, de veiligheid en privacy verhoogt, het mogelijk maakt om nieuwe diensten met toegevoegde waarde te ontwerpen en die de algemene economie van het wagenpark verbetert. Ismail Dagli: “Ik ben er trots op dat mijn collega’s hard hebben gewerkt aan dit project. We zijn er altijd van overtuigd geweest dat het veel mogelijkheden biedt voor aanbieders van toldiensten en de hele wegvervoersector. Duizenden bedrijfswagenparken zullen hiervan profiteren. We zijn zeer tevreden dat we dit samen met de Europese elektronische tolexpert Axxès op de markt kunnen brengen. “

Eén reactie op “Het kan: tolheffing zonder tolkastje

  • Robbie

    Nu nog een chauffeurskaart in de mobile telefoon verwerkt zodat je op het dashboard alleen hoeft te bevestigen dat jij gaat rijden. En met een app dan de overige uren invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer