Ga naar hoofdinhoud

EU zegt ja tegen vernieuwd bandenlabel

Het Europees Parlement heeft nieuwe regels voor milieulabels voor banden goedgekeurd. Ook de truckbanden vallen hieronder. Het nieuwe label gaat in mei 2021 de markt in.

Bandenlabels informeren potentiële gebruikers van de kenmerken van de band als het gaat om brandstofverbruik en dus CO2-uitstoot, grip op nat wegdek en afrolgeluid.

Op het nieuwe label moeten ook gegevens ook verwachtingen over kilometrage, slijtage, grip op sneeuw en ijs en vernieuwing komen te staan. Informatie over kilometrage en slijtage komen pas beschikbaar als daar goede testmethoden voor zien.

Etiketten moeten duidelijk zichtbaar zijn voor de consument, in alle situaties waarin banden worden verkocht, ook online, en moeten voorzien zijn van een QR-code voor een eenvoudige scan.

Henna Virkkunen (EPP, FI), rapporteur voor de labels in het EP: “Het bijgewerkte bandenetiket is een eenvoudig maar efficiënt instrument dat bijdraagt tot een veiligere en schonere mobiliteit. De informatie kan de aankoopbesiissing en daarmee het gedrag van de consument op een goede wijze beïnvloeden. De verordening zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven duidelijke, relevante en vergelijkbare informatie krijgen bij de keuze van hun banden.

Het EP is vooral verheugd dat er info over slijtage op het label komt te staan. “Het merendeel van de microkunststoffen in het milieu bestaat uit deeltjes die vrijkomen uit banden. De verordening pakt dit dringende probleem aan door de parameters van kilometrage en slijtage in het toepassingsgebied op te nemen zodra er geschikte testmethoden beschikbaar zijn”.

De nieuwe regeling kan leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 10 miljoen ton en tot een hogere omzet van 9 miljard euro in de bandenindustrie. De nieuwe verordening komt in de plaats van die van 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer