Scania creëert Digital Twin voor beter onderhoud • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania creëert Digital Twin voor beter onderhoud

Scania ontwikkelt een geavanceerde data integratietool voor realtime beoordeling van voertuigprestaties. Het concept Digital Twin is gebaseerd op gekoppelde data en zal volgens Scania predictive maintenance naar een hoger niveau brengen.

Tegenwoordig verzamelt Scania een enorme hoeveelheid gegevens. En niet alleen gegevens van connected voertuigen, maar ook van de productieactiviteiten. De informatie die Scania verzamelt, wordt zelfs om de twee jaar verdubbeld.

Al deze informatie is van onschatbare waarde bij het analyseren van prestaties en voor de kwaliteit bij het ontwerpen van nog betere voertuigen, maar het schiet tekort bij het beoordelen van prestaties in realtime. Het antwoord van Scania op dat probleem is het gebruik van geavanceerde technologie voor gegevensintegratie.

De technologie is niet anders dan die we elke dag gebruiken wanneer we termen invoeren in internetzoekmachines. Ongelooflijk veel informatie wordt geïdentificeerd, gecorreleerd en gekoppeld in milliseconden voordat deze als resultaten aan de gebruiker wordt gepresenteerd.

In dit verband moeten gegevensconcepten worden benoemd en gedefinieerd, waarbij hun relatie tot elkaar moet worden vastgesteld. Remmen zouden bijvoorbeeld bestaan ​​uit verschillende gegevensconcepten die samen de term ‘remmen’ vormen. Deze concepten worden verzameld in ‘kennisgrafieken’, het domein van onderling gerelateerde gegevensconcepten.

Stefan Telhammar, Integration Services bij Scania IT, gebruikt een eenvoudige metafoor om het idee verder uit te leggen. “Het kan worden vergeleken met een Formule 1-race”, zegt hij. “Het team heeft voldoende gegevens over de prestaties uit het verleden, maar het moet tijdens de race weloverwogen beslissingen nemen om de beste planning voor pitstops te bepalen.”

De gegevens blijven in de normale opslag en worden alleen gespiegeld als een digitale tweeling. De verzonden informatie is dus altijd de laatst beschikbare informatie. Voor elke gestelde vraag worden nieuwe kennisgrafieken gevormd. Het Digital Twin-concept kan worden gebruikt om meer geavanceerde, langdurige relaties met klanten te ontwikkelen; met andere woorden, om bedrijfsmodellen uit te breiden.

“We weten dat de toekomst ligt in het combineren en integreren van informatie, die essentieel zal zijn voor de ontwikkeling van betere transport- en logistieke ecosystemen”, zegt Telhammar. “Onze voertuigen zijn al verbonden en we moeten datzelfde niveau bereiken in onze productieprocessen.”

Twee jaar geleden begon Scania IT aan de uitdaging om gegevens te integreren om realtime informatie te verkrijgen. “We zijn klein begonnen en kwamen met deze technologie, die het voordeel heeft gegevens in één format te verzamelen”, zegt collega Tanuja Gupta. “Dat is echt het mooie van alles.”

Er worden al proeven uitgevoerd en de eerste aanvragen zouden tegen 2021 moeten zijn voltooid. “Dit zijn vroege fasen, maar we zijn begonnen met het monitoren van een CNC-snijmachine in productie om slijtage en prestaties te bepalen,” voegt Gupta toe. “En er komt nog veel meer.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer