Ga naar hoofdinhoud

Scania moet voertuigdata aan garages en onderdelenleveranciers geven

Truckfabrikant Scania moet voertuigdata als chassisnummers delen met universele garagebedrijven en onderdelendistributeurs. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag besloten. De uitspraak kan een doorbraak betekenen voor het universele kanaal. Dat meldt Reuters.

Een Duitse handelsorganisatie voor voertuigonderdelen daagde Scania voor het gerecht nadat de truckfabrikant geen chassisnummers wilde afgeven. Volgens Scania zijn dergelijke data privégegevens en vallen ze onder privacywetten.

Het Hof is echter een andere mening toegedaan. “Autofabrikanten zijn verplicht om toegang te verlenen tot alle reparatie- en onderhoudsinformatie”, aldus de Europese rechter. “Zelfs wanneer voertuigidentificatienummers als persoonsgegevens moeten worden geclassificeerd, sluit de Algemene Verordening Gegevensbescherming niet uit dat autofabrikanten verplicht zijn om ze beschikbaar te stellen aan onafhankelijke marktdeelnemers.”

Het eigendom van gegevens is echter niet duidelijk gedefinieerd in de EU-wetgeving, wat heeft geleid tot het huidige geschil tussen autofabrikanten en degenen die toegang willen tot deze gegevens. De Europese Commissie was oorspronkelijk van plan om volgens haar agenda in het tweede kwartaal van dit jaar regels aan te nemen over hoe de gegevens moeten worden gedeeld, maar is nog niet met een wetgevingsvoorstel gekomen.

Data is ook in de automotivemarkt een goudmijn, die volgens Fortune Business Insights in 2030 een waarde kan hebben van 250 miljard tot 400 miljard euro.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer