Ga naar hoofdinhoud

FNV: ‘Bovag wil lonen bevriezen’

De CAO-onderhandelingen voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche zijn in de derde ronde gestrand. Volgens FNV Bondgenoten is een enorme wegversperring opgeworpen door de Bovag, die een fatsoenlijke waardering van vaklieden wil tegenhouden. De Bovag wil de lonen van 81.000 werkers bevriezen, zo laat de vakbond op haar website weten.

trucks in werkplaatsFNV Bondgenoten gaat de mensen in de branche informeren over de ontstane situatie en polst tegelijk de actiebereidheid. Onder meer via bijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en een actie-enquête.

Jacqie van Stigt van FNV: “Economisch gezien is het beeld in de sector divers, krijgen wij te horen van onze leden die werken in de branche. Zij schetsen een heel ander plaatje dan de sombere Bovag. Al op korte termijn krijgt onze sector te maken met een groot tekort aan vaklieden. Door vol gas achteruit te gaan in arbeidsvoorwaarden blijf je niet aantrekkelijk voor vaklieden. Die gaan rondkijken naar ander werk in de techniekbranche en voor jongeren word je onaantrekkelijk.”

Peter van Nunen, medewerker Bakker bedrijfswagengroep en lid van de CAO-onderhandelingsdelegatie: “Dit betekent een forse achteruitgang in de aantrekkingskracht van het werk in deze branche en een greep in onze portemonnee. Wij krijgen net als iedereen al enorm veel extra kosten voor onze kiezen, door achteruitgang in tegemoetkomingen voor kinderopvang, reiskosten en zo meer. De Bovag wil dat wij op de nullijn gaan zitten. Wij zijn realistische, nuchtere mensen die echt geen gouden bergen verwachten. Alleen wat waardering voor het vakwerk en de mogelijkheid om kwaliteit te leveren.”

De leden van FNV Bondgenoten die werken in de branche willen hun koopkracht behouden. Daarnaast willen zij maatregelen voor jongeren om snel en goed door te kunnen groeien naar volwaardig vakman- of vrouw en stimulerende maatregelen voor opleiding en ontwikkeling.

De beoogde vierde cao-onderhandelingsronde voor  1 oktober is voorlopig uitgesteld. De CAO Motorvoertuigenbedrijf- en Tweewielerbedrijf geldt voor ruim 81.000 werknemers bij ruim 10.000 bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer