Ga naar hoofdinhoud

Paccar moet 1,5 miljoen euro betalen na levering DAF’s aan Iran

Het moederbedrijf van DAF Trucks, Paccar, heeft van de Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control (OFAC), een onderdeel van de Amerikaanse overheid die handelssancties bewaakt, een schikking gekregen van 1,7 miljoen US dollar, omgerekend 1,52 miljoen euro. DAF Trucks heeft via Europese dealers tussen oktober 2013 en februari 2015 in totaal 63 DAF’s verkocht aan leveranciers in Iran. Dat melden diverse bronnen.

In die jaren hanteerde de Verenigde Staten een handelsverbod met Iran, maar Paccar overtreed de sancties tegen Iran in drie gevallen.

DAF Trucks N.V., de fabrikant in Eindhoven, verkocht of leverde tussen oktober 2013 en februari 2015 63 trucks aan klanten in Iran, terwijl het dat wist of had kunnen weten, aldus de OFAC. Het gaat onder meer om twee orders van een DAF-dealer in Hamburg voor in totaal 51 trucks. De dealer bestelde eerst trucks bij DAF Duitsland voor een Iraans bedrijf, maar kreeg eerst te horen dat dat niet mogelijk was. Nog dezelfde dag stuurde dealer een nieuwe order met vrijwel dezelfde specificaties, maar dan bestemd voor een eindgebruiker in Rusland. DAF Duitsland zette deze order door zonder navraag te doen.

In een ander geval stuurde een DAF-dealer in Frankfurt twee afbestelde DAF’s naar een Nederlandse handelaar. Die verkocht de trucks door naar een koper in Iran en stuurde kopieën van de factuur door naar de dealer. DAF leverde tevens 10 trucks aan een dealer in Bulgarije. Die verkocht ze weer aan een verhuurbedrijf en die leverde ze aan een koper in Iran.

De handel leverde uiteindelijk 5,4 miljoen US dollar op, ruim 4,8 miljoen euro. Paccar stapte uiteindelijk zelf met de overtredingen naar OFAC. Paccar en DAF hebben OFAC verzekerd dat er geen handel met Iran meer plaatsvindt (voor zover nog verboden) en dat er stappen zijn genomen om herhaling te voorkomen. Zo is er in 2015 een compliance manager aangenomen, is er compliance beleid ontwikkeld en heeft DAF Trucks compliance trainingen ingevoerd. Ook zijn de betrokken medewerkers ontslagen. Vanwege die maatregelen heeft OFAC het opgelegde bedrag verlaagd van 2,7 miljoen naar 1,7 miljoen US dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer