ZF elektrificeert trommelaandrijving betonmixers • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ZF elektrificeert trommelaandrijving betonmixers

Betonmixers zijn een essentiële schakel in de toeleveringsketen van beton. Met de vermindering van uitlaat- en geluidsemissies die wereldwijd wordt geëist, bewegen fabrikanten van dit soort voertuigen zich in een spanningsveld. ZF werkt aan emissiearme oplossingen voor betonmixers. De ‘Next Generation Mobility’ wordt aangeboden voor relevante toepassing en die emissievrij, veilig, geautomatiseerd, gemakkelijk en goedkoop moeten zijn. Dat meldt vakblad AT-Aandrijftechniek.

Het doel van ZF was om innovatieve technologie te gebruiken om te voldoen aan de trend van elektrificatie in de off-highway sector. Met de elektrische mengeraandrijving Ecomix CMe maakt ZF emissievrije mixerwerking op bouwlocaties in de binnenstad mogelijk. De elektrische mengtrommelaandrijving wordt gebruikt in combinatie met een batterij voor energieopslag.

Een conventionele mixer wordt aangedreven door hydrauliek en een aftakas- op de verbrandingsmotor van de vrachtwagen die de hydropomp aandrijft. In het nieuwe plug-in hybride concept wordt de hydromotor op de tandwielkast van de mixer vervangen door een elektromotor en de hydropomp door een generator. Hierdoor kan de vrachtwagen zijn motor op de bouwplaats en in de betonfabriek uitzetten en de mixer zonder emissie laten draaien met behulp van de elektromotor. De batterij kan in de fabriek vanaf het fabrieksnet en tijdens het rijden door een geïntegreerde generator worden opgeladen.

De eisen van dit elektromechanische plug-in hybride systeem voor de mixeraandrijving zijn vooral compactheid, laag gewicht en lange levensduur, ook op de moeilijke omstandigheden op bouwplaatsen. Het systeem levert dezelfde prestaties en productiviteit als conventionele vrachtwagenmixers, maar dan met de voordelen en mogelijkheden van elektromechanische aandrijfsystemen. De CMe mixeraandrijving is volgens ZF het eerste geëlektrificeerde product voor vrachtwagenmixers dat in productie gaat.

Behalve een emissievrije aandrijving op locatie biedt de nieuwe aandrijfoplossing dezelfde voordelen als de al eerderop de markt gebrachte ZF-serie Ecomix II. De CMe biedt ook goede waarden voor verbruik en geluidsniveaus, wat een positief effect heeft op factoren als besparing, bewegingsvrijheid en comfort. Het nieuwe mixersysteem biedt efficiëntie, productiviteit en een laag geluidsniveau zonder de total cost of ownership (TCO) uit het oog te verliezen.

De energiebron voor het aandrijfsysteem is een batterij die op een aanhangwagen wordt geïnstalleerd en voldoende gedimensioneerd is. Tijdens bedrijf kan een continu motorvermogen van 60 kW en een kort piekvermogen van 125 kW worden opgeroepen. Er is een spanningsniveau van 650 V gekozen, onder meer door de lage lijnverliezen. Bovendien wordt deze spanning steeds meer een standaard op het gebied van elektrische bedrijfsvoertuigen.

Bron: AT-Aandrijftechniek

Eén reactie op “ZF elektrificeert trommelaandrijving betonmixers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer