ACE Mobility heeft voor het onderzoeksproject IMIAT (Innovation-hub Mobility on Implementation Automated Transport) een extern onderzoek laten verrichten naar de kansen voor autonoom goederenvervoer over de weg. Daaruit blijkt dat autonoom goederenvervoer vanaf 2037 enorm rendabel is.
Capgemini Invent heeft in opdracht van ACE Mobility een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse uitgevoerd. Bij dit onderzoek is de nadruk gelegd op drie uitgangspunten: financiën, uitstoot en verkeersveiligheid.
De investeringskosten voor autonoom goederenvervoer bedragen 6,5 miljard euro voor de invoering in Nederland, en betreffen voornamelijk de aanpassing van de infrastructuur en de ontwikkeling van speciale vrachtauto’s in de eerste 10 jaar van het MKBA. Ook het datanetwerk van de infrastructuur dat onderhouden moet worden met het oog op cybersecurity, het onderhoud van wegen en personeel vergen investeringen. De baten zijn duidelijk: vrachtwagens kunnen meer uren rijden, leeg terugrijden kan sterk worden gereduceerd en er kan met hetzelfde personeel meer vervoerscapaciteit worden geleverd. Tegelijkertijd is dit een oplossing voor het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Vanaf 2037 is autonoom goederenvervoer, uitgaande van deze gegevens, rendabel. De winst voor bedrijven loopt op omdat het aantal autonome voertuigen per jaar toeneemt.
In de berekening van uitstootreductie is uitgegaan van alleen goederenvervoer via de weg en wordt overig verkeer buiten beschouwing gelaten. Het autonoom laten rijden van vrachtwagens levert een significante reductie op in de uitstoot van zowel CO2 (0,7 miljard kilo per jaar) als NOx (21,6 miljoen kilo per jaar) en draagt hierdoor bij aan zowel een beter klimaat, als een beter milieu. Dit staat overigens los van de reductie door elektrische aandrijving van vrachtwagens.
De Nederlandse overheid heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 nul verkeersslachtoffers te hebben, waarmee verkeersveiligheid een belangrijke doelstelling is geworden. Autonome voertuigen dragen hieraan significant bij door het aantal menselijke fouten (oorzaak van 95 procent van de ongelukken) te reduceren. Op een totaal van 430.000 verkeersongelukken vallen in Nederland jaarlijks 21.550 gewonden en 670 doden. Het autonoom laten rijden van vrachtwagens zou zorgen voor een vermindering van het aantal gewonden en dodelijke ongelukken in het verkeer. Omdat ongelukken met vrachtwagens onevenredig veel slachtoffers maken is de positieve impact van autonome vrachtwagens groter en zorgt dit voor een reductie van 6,2 procent van het aantal gewonden en het aantal doden in het verkeer.
Als we op het spoor al niet zonder machinist kunnen. Hoe denken jullie dat dan ooit veilig te kunnen op de openbare weg. Wordt wakker en stop al dit onderzoek geld eens in goed salaris voor de chauffeur. Dan krijg je weer vakmensen en reduceer je ook de kosten en het milieu etc..