Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Iveco rijdt al autonoom in Duitsland

Iveco is in samenwerking met Plus begonnen met het testen van een autonoom rijdende S-Way truck op de openbare weg. Dat gebeurt in Duitsland, al is niet precies bekend gemaakt waar.

Iveco en Plus spreken van een mijlpaal, die is bereikt na een rigoureus test- en validatieproces, waaronder uitgebreide testen op een gesloten circuit, validatie van eerder verzamelde gegevens van openbare wegen en een grondige training voor de testchauffeurs over de geavanceerde veiligheidsfuncties van de truck. Daarnaast heeft TÜV SÜD de functionele veiligheid getest van het veiligheidsconcept voor tests op de openbare weg. Het verzamelen van uitgebreide praktijkgegevens tijdens deze belangrijke fase van het testen op de openbare weg bereidt de geautomatiseerde truck voor op toekomstige industrialisatie.

“Door het vrachtvervoer veiliger, gemakkelijker en duurzamer te maken, zal de nieuwe generatie krachtige, op AI gebaseerde voorspellende veiligheidstechnologie zoals PlusDrive het risico op ongevallen verminderen, het brandstofverbruik verbeteren, het behoud van chauffeurs verbeteren en het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Europa verminderen. We zijn verheugd om deze volgende fase van onze samenwerking met Plus in te gaan en de toenemende volwassenheid van onze Iveco S-Way met PlusDrive te demonstreren door middel van tests op de openbare weg en met PlusDrive”, zegt Marco Liccardo, Chief Technology & Digital Officer, Iveco Group.

Uitgerust met ultramoderne, op AI gebaseerde autonome rijsoftware en geavanceerde sensoren zoals waaronder lidars, radars en camera’s, biedt PlusDrive bestuurders een bovenmenselijk bewustzijn van de omgeving van het voertuig. De komende maanden worden de tests op de openbare weg voortgezet in Duitsland en uitgebreid naar Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Op die manier kunnen echte gegevens worden verzameld van de verschillende wegen en rijomstandigheden in de regio.

De tests zullen ook aantonen dat PlusDrive veilig en automatisch manoeuvres kan uitvoeren die door de bestuurder worden gesuperviseerd, zoals centreren op de rijstrook, afsnijden, invoegen, rijstrookwisselingen op initiatief van de bestuurder of door het systeem door de bestuurder of door het systeem voorgestelde rijstrookveranderingen, file-assistentie en nudging.

Shawn Kerrigan, COO en medeoprichter bij Plus: “We zijn trots op het harde werk dat de Iveco- en Plus-teams hebben gestoken in het testen van deze innovatieve rijoplossing op de openbare weg. Enkele van ’s werelds grootste wagenparken gebruiken PlusDrive al om commerciële vracht te leveren. Hoe sneller we dit commerciële product beschikbaar kunnen maken voor meer vloten, hoe groter de impact is die we kunnen hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer