‘Betaalt u met Visa, Ideal of Actros?’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Betaalt u met Visa, Ideal of Actros?’

Daimler Trucks heeft een nieuw project ontwikkeld waarin de vrachtwagen een eigen ID krijgt en daarmee kan communiceren met andere ‘machines’. Het is op die manier zelfs mogelijk te betalen bij bijvoorbeeld laadstations of parkeerplaatsen.

De nieuwe digitale Truck-ID en de Truck Wallet zijn voorbeelden van Mercedes’ voortdurende digitalisering van haar voertuigen. Een nieuwe ontwikkeling daarin is het vermogen van vrachtwagens om autonoom te communiceren met andere machines en juridisch bindende transacties uit te voeren, zoals betalingen. Met de nieuw gecreëerde digitale Truck-ID en de bijbehorende Truck Wallet hebben experts van Daimler Trucks nu de juiste voorwaarden gecreëerd als onderdeel van een pilotproject. In een eerste gebruik hebben de ontwikkelaars hun krachten gebundeld met partners en met succes een automatische betaling uitgevoerd bij een elektrisch laadstation.

Vrachtwagens kunnen zichzelf identificeren met andere machines met behulp van hun Truck-ID alsof ze hun eigen geïntegreerde ID-kaart hebben en kunnen zo een unieke handtekening voor specifieke processen bieden. De Truck Wallet werkt als platformtechnologie en centraal gebruikersprogramma voor alle applicaties die voor verschillende doeleinden toegang hebben tot de Truck-ID. Truck-ID en Truck Wallet – beide momenteel nog in de prototypefase – worden opgeslagen als gecodeerde softwareprogramma’s in een cryptografische processor. Deze processor is onderdeel van het Truck Data Center, de centrale telematica-unit van de nieuwe Mercedes-Benz Actros.

Dr. Helge Königs, hoofd van het Truck Wallet-project bij Daimler Trucks: “Met Truck-ID en Truck Wallet hebben we de basis gelegd voor autonome interactie tussen vrachtwagens en andere machines – een echte technologische mijlpaal. Ons doel is dat we in de toekomst vrachtwagens zullen in staat zijn om op eigen kracht in verschillende toepassingsgebieden te handelen. Chauffeurs kunnen zich dan meer concentreren op hun werkelijke rijtaken en transportbedrijven profiteren van een aanzienlijke vermindering van administratief werk en veiligere processen. Dit maakt het bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om te frauderen met tankkaarten, waarbij criminelen nu nog een tankkaart kopiëren en de ingevoerde pincode bespioneren.”

Net als een echte portemonnee kan de Truck Wallet contant geld vasthouden voor betalingen en extra kaarten zoals tankkaarten en klantenkaarten – hoewel allemaal in digitale vorm. De elektronische informatie, inclusief eventueel toegevoegd geld, wordt rechtstreeks in de Truck Wallet opgeslagen en kan vervolgens via een Wi-Fi-verbinding naar andere machines worden overgebracht. Dit proces wordt beveiligd door middel van controles op een online systeem. Die technologie is een onderdeel van het Truck Data Center.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer