'Een op 10 trucks klaar voor Vlaamse kilometerheffing' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Een op 10 trucks klaar voor Vlaamse kilometerheffing’

Voorlopig zijn er nog maar 16.700 On Board Units (OBU’s) geleverd voor vrachtwagens die vanaf 1 april in België onderworpen zijn aan de slimme kilometerheffing. “We schatten dat er in totaal zo’n 150.000 vrachtwagens onder de regeling vallen”, zegt Edward Claessens, directeur strategische communicatie bij Viapass, de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing coördineert.

OBU_satellic_belgische_tolDe levertijd voor een OBU is maar twee of drie werkdagen en de bestellingen “beginnen te vlotten”, maar Viapass roept de transporteurs op niet te wachten met bestellen tot 31 maart. Vanaf april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens voor goederenvervoer met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. De maatregel geldt op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en gemeentewegen. Alle betrokken voertuigen moeten dan beschikken over een On Board Unit (OBU). Dat is een toestel dat het aantal afgelegde kilometers op tolwegen registreert en op basis daarvan ook een factuur berekent. Voor die OBU moet men – rechtstreeks of via derden – aankloppen bij dienstverlener Satellic.

Transporteurs konden zich sinds 1 oktober 2015 registreren voor zo’n OBU. Uit cijfers van Viapass – cijfers die dinsdag ook in het Waals Parlement werden vrijgegeven door Waals minister Maxime Prévot – blijkt dat er op 3 januari 36.115 voertuigen rechtstreeks waren ingeschreven bij Satellic. Verwacht wordt dat er via derden (bv. brandstofmaatschappijen of DKV)ook nog “enkele tienduizenden additionele inschrijvingen” volgen.

Wat de directe inschrijvingen betreft, zijn er intussen 19.725 OBU’s besteld en 16.760 geleverd. “De eerste gebruikers hebben samen al 2, 6 miljoen kilometers gereden”, aldus Claessens. Volgens Claessens “beginnen de bestellingen vlot te lopen”, maar om de naar schatting 150.000 vrachtwagens tijdig uit te rusten, is dus nog wel een inspanning nodig.

Hoewel een OBU op twee à drie werkdagen kan besteld worden, dringt Viapass er bij de transporteurs op aan niet tot eind maart te wachten. “Als er op 31 maart 100.000 bestellingen komen, lukt het natuurlijk niet om op 1 april klaar te zijn. En wie op 1 april geen functionerende OBU heeft, voldoet niet aan de wet en riskeert dus boetes”, aldus Claessens.

 

Eén reactie op “‘Een op 10 trucks klaar voor Vlaamse kilometerheffing’

  • Twee drie werkdagen ? Wij doe de bestellingen via DKV. Ik weet niet of het daar steeds fout gaat of bij Satellic maar:
    Eerste levering van 26 stuks duurde 3 weken. Voor een volgende bestelling van 9 stuks.. na 3 weken maar eens bellen {was wat fout gegaan in de administratie}Al bij al levertijd 6 weken.Zo ging het nog enkele malen bij vervolg bestellingen.
    Heb nu nog een 58 stuks in bestelling staan sinds 16-12-2015.
    2-3 dagen meneer Claessens, op zijn Belgisch

    p.s. LET OP.Als je die dingen vast in de wagen wilt monteren heb je ook nog een aparte kabel nodig die is er niet bij.Gaat weer even duren….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer