Ga naar hoofdinhoud

Elk transportbedrijf kan slachtoffer worden van gijzelsoftware: voorkom de hack!

Het aantal incidenten met gijzelsoftware stijgt, ook in de transportsector. De technologische en organisatorische oplossingen zijn veelal beschikbaar, maar een gebrek aan aandacht staat implementatie daarvan in de weg. Pas na een hack lijken transportbedrijven in actie te komen. Goede cybersecurity kost echter wel geld. [INHOUD | INDEX TTMnl2021_2_30]

In juni 2017 was Maersk Line een van de zevenduizend bedrijven die werden getroffen door een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De containerrederij kon enkele weken niet werken en moest twee containerterminals in de Rotterdamse haven tijdelijk sluiten. Uiteindelijk moest het bedrijf 4000 nieuwe servers, 45.000 nieuwe pc’s en 2500 applicaties herinstalleren. De totale schade wordt geschat op 300 miljoen euro.

Maersk is niet de enige. In de nacht van 4 op 5 april jl. werd Bakker Logistiek het slachtoffer van gijzelsoftware, waardoor de operatie in de warehouses in Zeewolde, Tilburg en Heerenveen stil kwam te liggen. De logistiek dienstverlener kon geen orders ontvangen, geen goederen verzamelen en geen ritten plannen. Dat leidde tot grote gevolgschade bij Albert Heijn, dat dagenlang kampte met lege kaasschappen.

Premium artikel

Je wilt een Premium  artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt Premium artikelen te lezen

Onbeperkt Premium artikelen lezen voor € 4,59 per maand

Bekijk de aanbieding

– Onbeperkt &nbsp Premium &nbsp artikelen lezen op ttm.nl

– Alle edities van TTM.nl digitaal lezen voor € 20,50 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer