Europa wil chips in eigen hand nemen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europa wil chips in eigen hand nemen

Een chipstekort zoals momenteel tal van industrieën negatief beïnvloedt, niet in het minst de truckindustrie, mag nooit meer voorkomen. Dat zegt de Europese Commissie dinsdag bij de presentatie van de Chips Act, een uitgebreide set maatregelen die de continuïteit van de voorziening, de veerkracht en het technologisch leiderschap van de EU op het gebied van halfgeleidertechnologieën en -toepassingen moeten waarborgen.

Recente wereldwijde tekorten aan halfgeleiders (chips) dwongen tot fabriekssluitingen in een breed scala van sectoren, van auto’s tot medische apparatuur. In de autosector bijvoorbeeld is de productie in sommige lidstaten in 2021 met een derde gedaald.

De Chips Act zal voortbouwen op de sterke punten van Europa – wereldwijd toonaangevende onderzoeks- en technologieorganisaties en -netwerken en een groot aantal baanbrekende apparatuurfabrikanten – en de nog resterende zwakke punten aanpakken. De EC wil dat de nieuwe maatregelen gaan leiden tot een bloeiende halfgeleidersector, van onderzoek tot productie, en tot een veerkrachtige toeleveringsketen. Zij zal meer dan 43 miljard euro aan publieke en private investeringen mobiliseren en maatregelen vaststellen om, samen met de lidstaten en onze internationale partners, toekomstige verstoringen van de toeleveringsketen te voorkomen, voor te bereiden, erop te anticiperen en er snel op te reageren. Zij zal de EU in staat stellen haar ambitie te verwezenlijken om haar huidige marktaandeel te verdubbelen tot 20 procent in 2030.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: “De Europese chipswet zal een doorbraak betekenen voor het mondiale concurrentievermogen van Europa’s interne markt. Op korte termijn zal zij onze veerkracht bij toekomstige crises vergroten door ons in staat te stellen op onderbrekingen in de bevoorradingsketen te anticiperen en deze te vermijden. En op middellange termijn zal zij ertoe bijdragen dat Europa industrieel leider wordt in deze strategische sector. Met de “European Chips Act” zetten we de investeringen en de strategie op papier. Maar de sleutel tot ons succes ligt in Europa’s vernieuwers, in onze onderzoekers van wereldklasse, in de mensen die ons continent al decennialang laten bloeien.”

Illustration

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer