Europese acceptatie digitale vrachtbrief stap dichterbij • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europese acceptatie digitale vrachtbrief stap dichterbij

De elektronische uitwisseling van vrachtdocumenten in Europa tussen ondernemers, overheden en douaneautoriteiten is een stap dichterbij. Woensdag hebben het Europees Parlement en de Raad op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een verordening die Europese lidstaten verplicht om vrachtdocumenten digitaal te accepteren. Dat meldt ondernemersorganisatie Evofenedex.

Volgens Evofenedex is dit een belangrijke eerste stap om de afhandeling van administratieve processen goedkoper, efficiënter en duurzamer te laten verlopen. In Nederland en in Benelux-verband wordt al geëxperimenteerd met het digitaal uitwisselen van vrachtgegevens via een digitale vrachtbrief, de e-CMR. Met de 40 miljoen vrachtbrieven die in Nederland jaarlijks worden uitgegeven, kan het digitaal uitwisselen van gegevens voor ondernemers met een logistieke operatie leiden tot een kostenbesparing van 180 miljoen euro per jaar. Daarnaast kan in Nederland de e-CMR worden gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen doordat deze door de Inspectie Leefomgeving en Transport kan worden uitgelezen.

De Europese harmonisering en verplichting voor overheden en instanties om de vrachtgegevens digitaal te ontvangen, is wat ons betreft daarom een volgende stap in de goede richting. In de komende periode moet de regeling worden uitgewerkt. Naar verwachting wordt de digitale gegevensuitwisseling uiterlijk in 2026 verplicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer