Ga naar hoofdinhoud

Europese transportprijzen dalen tot wel 10 procent

Transporeon constateert dat er weer significante capaciteit beschikbaar gekomen is op de spotmarkt, in de week van 30 maart tot 4 april, na de recente druk op het wegvervoer op korte termijn in Europa. Hoewel de capaciteit in het algemeen in absolute termen is gedaald, kende de vraag een nog sterkere daling. Dit heeft geleid tot een toename van de overcapaciteit en een daling van de transportprijzen met gemiddeld 5 procent in vergelijking met de week er voor.

In sommige sectoren daalden de prijzen met maar liefst 10 procent. Ondertussen blijft het luchtvervoer zeer beperkt door de onderbreking van het passagiersverkeer en de prioriteit die wordt gegeven aan medische noodhulp. Transporeon baseert zijn bevindingen van de transportmarkt op de vrachten van de reële spotmarkt die afgehandeld worden via haar toonaangevende transportplatform.

Overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen:

  • In heel Europa is de vraag naar wegtransportcapaciteit vanaf de tweede helft van maart gestaag gedaald als gevolg van de aanzienlijke daling van de Europese industriële productie, met name in de auto-industrie. In Frankrijk, Italië en Spanje daalde de industriële productie met meer dan 20 procent. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kenden samen een daling van 5,3 procent.
  • Sinds de laatste week van maart is het annuleringspercentage van bestellingen in Europa echter gedaald. Dit komt omdat vervoerders hun beschikbare capaciteit proberen op te vullen door hun prijzen op de spotmarkt te verlagen. De daling van de transportprijs in Europa lag tussen 1,5 procent en 10 procent afhankelijk van de sector (de gemiddeld daling bedraagt ongeveer 5 procent).
  • De beschikbare capaciteit is in die periode met 14 procent gestegen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In de Benelux steeg de capaciteit met 12,1 procent, in Italië met 10 procent,  in Spanje met 47 procent, in Polen met 12 procent en in Frankrijk met 6,2 procent.
  • De prestaties in Europa – op het gebied van tijdige levering door wegvervoerders op nationale wegen – verbeteren door de beperkingen op particuliere mobiliteit. Deze beperkingen hebben immers geleid tot een sterke vermindering van het verkeer. 
  • Grensoverschrijdend wegtransport blijft wisselvallig, ten gevolge van verhoogde veiligheids- en beveiligingsvoorschriften aan de grenzen.
  • Het herstel van de industriële productie in China na de coronacrisis zorgt niet enkel voor een toename van de vraag naar maritiem vervoer, maar ook naar goederenvervoer per spoor. Het goederenvervoer per spoor van China naar Europa bereikt nu een hoger niveau dan voor de crisis.
  • Het luchtvervoer kent een enorme afname van de beschikbare capaciteit aangezien passagiersvliegtuigen aan de grond blijven.

“In de Europese wegenmarkt zijn we het kantelpunt van onder- naar overcapaciteit gepasseerd”, waarschuwt Stephan Sieber, CEO van Transporeon. “De vraag is nu hoelang deze overcapaciteit zal blijven bestaan en of kleinere vervoerders een periode van grote stress zullen meemaken.”

Eén reactie op “Europese transportprijzen dalen tot wel 10 procent

  • Didier de Waele

    Zulke platforms als Transporeon, zijn de doodsteek voor vele transporteurs, het is een pure beurs waarin de goedkoopste vervoerder wordt genomen, en als het aanbod weinig is, worden er prijzen geboden waarvan bedrijven puur van profiteren op korte termijn terwijl je in transport over langere termijn moet denken, om deze bedrijfstak in leven te houden. Het belachelijkste is dat de transportbedrijven nog een procent als commissie moet afdragen aan hun als ze het werk krijgen… Als we zo door gaan , gaat de komende maanden een slagveld worden…om werk en gaan de goede leiden onder de slechte..uiteindelijk over 3 maanden gaan we zien, welke transportbedrijven allemaal failliet gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer