Digitaal transportplatform Quicargo heeft een eigen onderzoek gedaan naar de offertes van transportbedrijven. Daaruit blijkt dat de prijs uit offerte-aanvragen kan tot bijna 3 keer hoger zijn tussen twee transport aanbieders, dat het een transportbedrijf gemiddeld 9 uur kost om een offerte te beantwoorden, dat 65 procent van de transportbedrijven offerte-aanvragen domweg negeren en dat slechts 17,4 procent van alle bedrijven een volwaardig antwoord gaf.
Conclusie van Quicargo uit het onderzoek is natuurlijk dat je in zee moet gaan met een digitaal platform als Quicargo, maar de uitkomsten uit het onderzoek zijn eigenlijk interessanter.
Het onderzoek toont significante verschillen tussen de prijzen uit offerte aanvragen. De goedkoopste prijs van een transportbedrijf was 73,22 procent lager dan het duurste aanbod. De uitkomst kan als een verrassing komen, gezien de tarieven voor binnenlandse zendingen tot wel 270,45 procent hoger kunnen uitvallen per transport aanbieder. De prijzen variëren tussen 110 euro en 408 euro met een gemiddelde van 211 euro. Prijzen voor binnenlandse FTL zendingen kunnen zelfs tot 273,36 procent hoger uitvallen, met tarieven die van 190 euro helemaal oplopen tot 709 euro.

De beschikbare gegevens doen vermoeden dat transportbedrijven offertes op zeer verschillende wijze berekenen, aangezien sommige transportaanbieders prijzen afleveren die tot wel bijna 3 keer zo hoog zijn als andere. Prijsverschillen voor internationaal transport zijn wel lager dan voor binnenlands transport. Desalniettemin is de duurste aanbieding voor een internationale deellading naar Zweden toch 182,26 procent hoger dan het goedkoopste aanbod.
Er is ook gekeken naar de verschillen in prijs per pallet. De binnenlandse FTL kosten per pallet starten vanaf 5,76 euro, terwijl bij internationale deelladingen de prijs per pallet tot wel 140 euro kan oplopen. Het is verder het benoemen waard dat de laagste kosten per pallet voor internationale LTL’s (49,60 euro) lager uitvallen dan de kosten per pallet voor internationale FTL’s (51,36 euro). Deze gegevens kunnen erop duiden dat er voor verladers vooral veel winst te behalen valt wanneer zij internationale LTL zendingen willen wegzetten.

Quicargo vroeg ook naar de kosten per kilometer voor FTL transport. De prijzen starten vanaf 1,83 euro/km en lopen op tot 6,83 euro/km. Een transport aanbieder kan dus tot wel 272 procent hoger in prijs zitten dan een ander. Verder is de prijs per kilometer voor een full truckload zending naar Zweden 55 procent goedkoper dan de prijs per kilometer voor binnenlandse volle truckladingen.
Het kost transportbedrijven gemiddeld 9 uur om een offerte aanvraag te beantwoorden. In veel industrieën, zoals bijvoorbeeld in textiel en mode, worden basismaterialen binnen een strak schema verwerkt en getransporteerd. Vertragingen door bijvoorbeeld een trage reactietijd van transportbedrijven hebben invloed op het werkstroom proces en creëren problematische knelpunten in een logistieke keten. Toch heeft slechts 14,29 procent van de benaderde transport aanbieders binnen het uur een aanbod gedaan. 82,86 procent van de bedrijven geeft antwoord binnen 1 werkdag, terwijl 17,14 procent er tot wel 48 uur over doet.
Ook geeft 65 procent van de transport aanbieders helemaal geen antwoord op een offerte aanvraag. On totaal hebben de onderzoekers 155 transportbedrijven benaderd met een offerte aanvraag voor twee verschillende transportopdrachten (LTL en FTL). Slechts 54 van de 155 benaderde bedrijven hebben een reactie gegeven.Een consument die een offerte aanvraagt zit al in vergevorderd stadium in het aankoopproces. Deze leads vallen daarom onder ‘hot’ leads en kunnen vaak snel converteren. Daarom is het enigszins verrassend dat de responsgraad onder de 35 procent ligt. Als we kijken naar de verschillen tussen aanvragen voor binnenlandse en internationale diensten duidt de data wel aan dat internationale verzoeken sneller worden opgepakt en beantwoord. Binnenlandse offerte aanvragen hebben een responspercentage van 32,38 procent, terwijl deze voor internationale transport offertes op 40 procent ligt.

Slechts 17,4 procent van de benaderde bedrijven geeft een volwaardig antwoord op offerte aanvragen. Alle offerte aanvragen vroegen om zowel een prijs voor een LTL en een FTL zending. De beschikbare data toont dat enkel 17,4 procent van de transportbedrijven een volwaardig antwoord geeft, met een prijs voor zowel LTL als FTL.
50 procent van de antwoorden op de offerte aanvragen bevat een prijs voor zowel de deellading en de full-truckload. 17 procent geeft enkel een prijs voor één van de twee diensten en 33 procent geeft een reactie zonder prijs. Vergelijkbaar met de voorgaande gegevens suggereert de data uit het onderzoek dat transport aanbieders meer aandacht besteden aan internationale aanvragen.
Slechts 6 van de 20 internationale aanvragen werden niet beantwoord met een prijs voor beide diensten. In andere woorden, 70 procent van de antwoorden op de offerte aanvraag voor transport vanuit Nederland naar Zweden kreeg een volwaardig antwoord met alle opgevraagde informatie. Kijkend naar de binnenlandse transport aanvragen, slechts 38 procent van de 34 antwoorden bevat tarieven voor beide diensten (FTL en LTL).
In het algemeen lijken deze data aan te geven dat transportbedrijven terughoudend zijn met het afgeven van transporttarieven. De helft van de offerte aanvragen in de transportsector worden niet direct beantwoord met een duidelijke en transparante prijs. Aanvragen voor internationaal transport hebben wel meer kans op een volwaardig aanbod.