ILT: ‘Niet actief controleren op invoeren landcodes’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ILT: ‘Niet actief controleren op invoeren landcodes’

Vanaf morgen, dinsdag 2 februari, is het zover: dan moeten vrachtwagenchauffeurs bij het passeren van een landsgrens een landcode registreren in de tachograaf. Maar het is niet zo dat de Inspectie Leefomgeving en Transport bij de grens actief gaat controleren. Dat meldt ILT.

De registratie van de landcode is onder meer van belang om te kunnen controleren of vervoerders zich aan de nieuwe cabotageregels houden.

Het invoeren van de landcode gaat volgens TLN zorgen voor chaos bij landsgrenzen, maar andere partijen denken dat chauffeurs bij de grens toch al vaak een stop maken en dan de code makkelijk kunnen invoeren. Chauffeurs hoeven niet bang te zijn dat er vanaf dinsdag 2 februari actieve controles bij de grens worden uitgevoerd. Maar gehandhaafd wordt er natuurlijk wel, zegt Mark van der Ham van ILT. “We gaan dit meenemen in de reguliere weginspecties. Officieel moeten chauffeurs op de dichtstbijzijnde stopplaats op of voorbij de grens stoppen om de landcode in te voeren. We kunnen niet spreken voor andere lidstaten, maar de ILT zal hier in de praktijk pragmatisch mee omgaan en rekening houden met de omstandigheden. Wij vinden het belangrijk dat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft en dat opstoppingen bij grensparkings worden voorkomen. Maar wanneer een inspecteur constateert dat een vrachtwagenchauffeur in Nederland de mogelijkheid heeft gehad om de landcode in te voeren en dat niet heeft gedaan, dan zal de inspecteur handhavend optreden”, aldus Van der Ham.

Hoe doe je dat ook alweer, die landcode handmatig invoeren?

Eén reactie op “ILT: ‘Niet actief controleren op invoeren landcodes’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer