ITT-event 2019: in drie stappen naar meer marge in transport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ITT-event 2019: in drie stappen naar meer marge in transport

In de Nederlandse transportsector wordt keihard gewerkt, maar het rendement is te laag. Dat moet én kan anders. Op het ITT-event – donderdag 20 juni in Hotel Houten – laat Trimble samen met een groot aantal partners zien hoe transportbedrijven hun marge kunnen vergroten. Dagvoorzitter is Walther Ploos van Amstel, lector city logistics aan de Hogeschool van Amsterdam. “De meeste transportbedrijven hebben geen idee waar het geld wegloopt.”

Elk transportbedrijf heeft ze: margekillers. Denk aan klanten, ritten of stops die meer kosten dan ze opleveren. Daardoor houden transportbedrijven nauwelijks geld over. Ook niet in tijden dat de behoefte aan wegtransport groeit en het aanbod van transportcapaciteit door het chauffeurstekort onder druk staat. “Een nettomarge van 2 tot 4 procent moet mogelijk zijn, maar zelfs de grootste transportbedrijven in Nederland houden netto nog geen 1 procent over”, stelt Walther Ploos van Amstel.

Het elfde ITT-event van Trimble Transport & Logistics op donderdag 20 juni in Hotel Houten biedt uitkomst. Sprekers van gerenommeerde transportbedrijven en innovatieve technologieleveranciers vertellen welke oplossingen volgens hen het rendement in transport kunnen vergroten. Een uitgebreide informatiemarkt met leveranciers van transportmanagementsystemen, planningssystemen en andere ITC-technologieën biedt nog meer inspiratie. Meer informatie is te vinden op www.itt-event.nl. Dagvoorzitter Ploos van Amstel, gaat in discussie met Jan Boeve, Algemeen Directeur TLN, en met het publiek over hoe transportbedrijven hun marge in drie stappen kunnen vergroten:

Stap 1: slimme data-analyse

Door de beschikbare data met slimme tools te analyseren, vergroten transportbedrijven het inzicht in hun operatie. Dat inzicht dienen ze te vertalen naar concrete beslissingen over tactische en strategische vraagstukken. Welke routes zijn winstgevend? Welke ritten kun je beter uitbesteden aan charters? Wat is het effect van een extra depot? Ploos van Amstel: “Transportbedrijven nemen dagelijks beslissingen, maar die gaan vrijwel alleen over de dagelijkse operatie. Het houvast ontbreekt om verantwoord beslissingen te nemen op tactisch en strategisch niveau.”

Stap 2: dynamische planning

Transportbedrijven kunnen nog veel leren op het gebied van planning. “Wie zijn tactische planning verwaarloost, wordt in een later stadium met operationele problemen geconfronteerd”, stelt Ploos van Amstel, die aangeeft dat planners anders moeten leren denken. “Neem bijvoorbeeld de congestie. Files op snelwegen zorgen voor slechts 2 tot 4 procent van de vertraging. In de binnenstad is dat maar liefst 25 tot 30 procent. Dat vraagt om een ander planning voor de snelweg dan voor de binnenstad.”

Stap 3: prestaties van chauffeurs

Tot slot is de marge voor een groot deel afhankelijk van het rijgedrag van chauffeurs. “In een toekomst met elektrische vrachtauto’s wordt dat rijgedrag alleen nog maar belangrijker”, voorspelt Ploos van Amstel. “Een chauffeur kan door slecht rijgedrag gemakkelijk de helft van de actieradius van zijn vrachtauto verspelen. Natuurlijk kunnen ze hun vrachtwagen onderweg opladen, maar alleen tegen een veelvoud van de kosten en met twee uur extra oplaadtijd. Alle marge is dan helemaal verdwenen. Dit geldt natuurlijk ook voor de torenhoge brandstofkosten.”

Deze drie stappen leiden alleen tot succes als de basis op orde is. Anders gezegd: transportbedrijven dienen te beschikken over betrouwbare data. “Ze moeten kunnen vertrouwen op de integriteit en beschikbaarheid van data die bijvoorbeeld afkomstig is uit boordcomputers”, stelt Chris Boogaard, Country Manager van Trimble. “Als bedrijven hun chauffeurs beoordelen op rijgedrag en betalen op basis van inzet, moeten ze voor honderd procent erop kunnen vertrouwen dat die data volledig en correct is. Zeker in deze tijd waarin goede chauffeurs lastig te vinden zijn.”

Het volledige programma en gelegenheid om aan te melden is te vinden op www.itt-event.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer