Coronacrisis zet streep door rekeningrijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Coronacrisis zet streep door rekeningrijden

Een kilometerheffing voor personenauto’s is niet langer nodig als met onder meer thuiswerken de congestie op de Nederlandse wegen verminderd kan worden. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen gezegd in het NPO1 radioprogramma ‘Dit is de Dag’.

Een kilometerheffing voor personenauto’s was gepland voor 2026 en stond als zodanig ook vermeld in het Klimaatakkoord. Volgens de minister heeft de Coronacrisis eens te meer aangetoond dat er maar 10 tot 15 procent van het verkeer uit de spits geweerd hoeft te worden om het merendeel van de dagelijkse files te voorkomen. “Je ziet nu dat er wat meer verkeer is, omdat mensen het OV willen vermijden. Als we straks weer in een normale situatie zitten, wie weet met een vaccin, dan wil ik vast houden aan een gedeelte van het thuiswerken wat we nu doen. Ik ben daar over in overleg met VNO-NCW, MKB Nederland, de koepels. De werkgevers hebben de macht in handen om thuiswerken mogelijk te maken, om te bepalen waar jij wanneer moet zijn. En het zou heel goed kunnen dat rekeningrijden dan straks niet meer nodig is. Het idee van naar en tijd en plaats gaan betalen is nu wel een beetje achterhaald.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen met Tijs van den Brink. Foto: Ministerie I&W

Luister hier de podcast Tour de Tijs, waarin de minister met Tijs van den Brink door Rotterdam fietst.

De uitspraken van de minister lijken er op te wijzen dat de transportsector straks de enige is die gaat betalen om op de Nederlandse wegen rond te mogen rijden. De vrachtwagenheffing staat gepland voor invoering in 2024.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer