Duitse transportsector geschokt door 3 miljard extra Mautkosten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Duitse transportsector geschokt door 3 miljard extra Mautkosten

In Duitsland is onrust ontstaan door de verwachte extra Mautkosten, ten hoogte van circa 3 miljard euro op jaarbasis. Kostenstijgingen van Maut voor transporteurs zouden tussen de 40 en 60 procent liggen. Het Bundesverband Wirtschaft Verkehr und Logistik (BWVL) vindt onacceptabel.

In Duitsland is een rapport gepresenteerd dat ingaat op de stijging van kosten voor infrastructuur. De ramingen die daar in staan gaan uit van meerkosten van één miljard euro. Daarbij komen de verwachte Mauttarieven voor 2019, die naar verwachting 2 miljard euro meer aan de schatkist moeten bijdragen dan voorheen.

De kostenstijgingen zijn reëel als alle aanbevelingen uit het rapport worden overgenomen, maar voorzitter Christian Labrot van BWVL is geschokt. ”Een dergelijke kostenverhoging is voor transporteurs en verladers eenvoudigweg onaanvaardbaar.”  Nederlandse transportbedrijven die veel op Duitsland rijden krijgen eveneens met de kostenstijging te maken.

Volgens BWVL zal de reguliere stijging van de Mauttarieven voor transporteurs een stijging van 40-60 procent bedragen voor de meest gangbare combinaties. Met de extra kosten voor infrastructuur zal die stijging nog hoger zijn. BWVL heeft haar leden kostenberamingen laten uitvoeren voor 2019 en ten opzichte van 2017 lagen die gemiddeld 53 procent hoger. Dergelijke prijsstijgingen kunnen niet zonder gevolgen blijven voor consumententarieven, zegt BWVL. “Drie miljard euro haal je niet even uit de spaarpot”, aldus Labrot.

BWVL is ook kritisch over het feit dat in de aanbevelingen de Euro 6 – truck geen extra Mautkorting krijgt. Inmiddels worden alle Mautkilometers voor 65 procent door Euro 6 trucks afgelegd. Transporteurs kunnen momenteel niet investeren in nog schoner materieel voor de lange afstand, omdat een minder vervuilend alternatief er niet is, zegt BWVL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer