Evofenedex zet kanttekeningen bij wet km-heffing • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Evofenedex zet kanttekeningen bij wet km-heffing

Branche-organisatie Evofenedex heeft de conceptwet voor de kilometerheffing voor trucks tegen het licht gehouden en kan akkoord gaan met de heffing, maar dan moeten er wel aan drie voorwaarden worden voldaan. Tevens heeft Evofenedex in een positionpaper enkele kanttekeningen bij de conceptwet gezet.

De kilometerheffing voor trucks moet in 2023 in Nederland van start gaan. Evofenedex is geen voorstander van de invoering van een kilometerheffing alleen voor het vrachtverkeer. Onder een drietal voorwaarden kan de branche-organisatie wel akkoord gaan met de vrachtwagenheffing:

  • de vrachtwagenheffing is een eerste stap naar een invoering van kilometerheffing  voor alle weggebruikers;
  • daarom is het noodzakelijk dat het systeem voor de vrachtwagenheffing ook is uit te breiden naar een heffing voor alle weggebruikers;
  • tot rekeningrijden voor iedereen wordt ingevoerd, vloeien de opbrengsten van de vrachtwagenheffing volledig terug naar de logistieke ketenpartners.

De kilometerheffing gaat gelden voor alle bedrijfsauto’s boven de 3,5 ton. Evofenedex denkt echter dat daarmee het project rond de 4,2 tons elektrische bestelauto en de vrijstelling van het C-rijbewijs in de wielen wordt gereden en wil daarvoor dus een uitzondering.

Bij het terugvloeien van gelden naar de branche moet er een waarborg komen dat geen onderdelen in het meerjarenprogramma terecht komen waarvoor het draagvlak bij Evofenedex, TLN en VERN ontbreekt.

De systeemkosten voor de km-heffing moeten worden begrenst worden. De kosten van de exploitatie van het technisch systeem mogen niet meer dan 100 miljoen euro per jaar bedragen, vindt Evofenedex. Tevens moet accijnsderving uit het voorstel, vindt Evofenedex. Ook tariefindexatie moet verdwijnen. Evofenedex raadt om tariefdifferentiatie wel op te nemen in de wet, omdat onderzoek uitwijst dat lagere tarieven aan de randen van de dag avond- en nachtdistributie in de hand werkt en dus verkeerscongestie vermindert.

Lees hier het complete position paper van Evofenedex.

Geinteressseerden en ondernemers kunnen tot woensdag 7 augustus individueel reageren op de conceptwet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer