IRU: ‘Harmoniseer tolheffing voor álle weggebruikers’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

IRU: ‘Harmoniseer tolheffing voor álle weggebruikers’

Het Europese goederenvervoer over de weg moet worden toegevoegd aan de Europese tolheffing (ETS). Dat hebben vertegenwoordigers van het Europese wegtransport samen met IRU laten weten aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement.

De focus van de vertegenwoordigers ligt op drie punten:

  • Betrek alle weggebruikers bij ETS. ETS moet gelijktijdig van toepassing zijn op alle weggebruikers, van individuele autogebruikers tot commercieel vrachtvervoer. Er mag geen sprake zijn van discriminatie tussen weggebruikers.
  • Het gebruik van koolstofarme en koolstofvrije brandstoffen stimuleren. De inkomsten uit tolheffing moeten worden gereserveerd voor invoering van koolstofarme en -vrije brandstoffen en de uitrol van interoperabele tank-/oplaadinfrastructuur. Dat is van essentieel belang voor de energie-transitie die de komende jaren moet plaatsvinden. Zonder voldoende financiering zal de wegvervoersector een unieke kans worden ontnomen om de duurzame ommekeer te versnellen.
  •  Vermijd meervoudige CO₂-belastingen, -heffingen en -rechten en gebruik slechts één enkel instrument, aangezien dit het meest effectief is: ETS voor het wegvervoer zal zorgen voor een op EU-niveau geharmoniseerd kader om de CO₂-voetafdruk van de sector wegvervoer effectief te verminderen. Alle nationale ETS-regelingen voor het wegvervoer of andere CO₂-gerelateerde belastingen, heffingen of rechten moeten geleidelijk worden afgeschaft.

Indien aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, zou de opneming van het wegvervoer in het ETS de duurzaamheidsambities van de wegvervoerssector binnen de interne markt ondersteunen. Alle vertegenwoordigers zijn van oordeel dat het opnemen van bepalingen van deze strekking in de ETS-wegentekst het wegvervoer een billijke bijdrage zal laten leveren tot het bereiken van de klimaatdoelstellingen van de EU.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer