Ga naar hoofdinhoud

Kabinet valt; wat zijn de gevolgen voor de transportdossiers?

Het Kabinet Rutte IV is vrijdagavond gevallen. Dat ging over een kwestie rond asielzoekers, maar de val van het kabinet kan mogelijk ook gevolgen hebben voor dossiers die de Nederlandse transportsector aangaan.

Binnen drie maanden na de val van een kabinet moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Tot die tijd is het kabinet demissionair. Dat betekent dat de bewindslieden nog wel in functie zijn, maar alleen bestaand beleid kunnen uitvoeren. Nieuw beleid maken zit er niet meer in.

Dat betekent dat er bijvoorbeeld achter de schermen verder kan worden gewerkt aan de invoering van de vrachtwagenheffing, maar dat nieuw beleid aangaande verduurzaming, alsook elektrificatie van de Nederlandse bedrijfsautovloot, mogelijk op zich laat wachten. Het is zelfs de vraag of de voorgenomen uitbreiding van de AanZET-subsidie, zoals juist vrijdag naar buiten kwam, er wel zal komen.

Maar ook bestaande dossiers als de vrachtwagenheffing en de aanstaande kilometerheffing voor personen- en bestelauto’s kunnen een knauw krijgen. In het verleden is het maar al te vaak gebeurd dat nieuwe regeringspartijen de voornemens van hun voorgangers op slinkse wijze lieten verdwijnen. Het blijft uiteraard Den Haag…

Transport en Logistiek Nederland zegt met verontrusting kennis te hebben genomen van de val van het kabinet. Ook TLN ziet belangrijke dossiers als de oplossing van de stikstofproblematiek, de investeringen in de aanleg, het beheer en onderhoud van (multimodale) infrastructuur en de vrachtwagenheffing. Dat vraagt om leiderschap en uitvoering van eerder bedacht beleid. Vertraging is onwenselijk. “Nederland is gebaat bij snelle verkiezingen en dat er snel weer bestuurd kan worden. In de tussentijd is het van belang dat zo min mogelijk dossiers controversieel worden verklaard. Hierdoor kan de uitvoering van dossiers doorgezet worden nu het kabinet demissionair is geworden. Het is namelijk van groot belang dat de oplossingen die er na overleg met de sector liggen, doorgang kunnen vinden”, aldus TLN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer