Ga naar hoofdinhoud

‘Kilometerheffing zorgt voor verduurzaming wagenpark’

De kilometerheffing in België zorgt ervoor dat het percentage Euro 6 trucks sneller groeit dan verwacht. Dat melden diverse Belgische media op basis van cijfers van exploitant Viapass.

Vorig jaar was bijna 57 procent van de vrachtwagens uitgerust met een On Board Unit (OBU) van de milieuvriendelijkste Euro 6-categorie, tegenover 46 procent in 2017 en 34 procent in 2016. Aan het einde van vorig jaar was dat aandeel zelfs toegenomen tot 63 procent. “De vergroening gaat inderdaad sneller dan we verwacht hadden”, zegt Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass.

De schoonste vrachtwagens worden bevoordeeld in de tarieven van de kilometerheffing. De kilometerheffing zorgt dus voor een trend naar milieuvriendelijkere trucks, maar daar zijn ook andere impulsen voor. Een vervanging in het wagenpark draait tegenwoordig al snel uit op de aanschaf van een Euro 6 truck, mogelijk als vervanging van een eerder Euro-type.

De kilometerheffing in België leverde vorig jaar volgens Viapass 712,7 miljoen euro op. Ruim de helft daarvan (380 miljoen euro) was afkomstig van vrachtwagens met een registratie in het buitenland. Tijdens een gemiddelde werkdag rijden volgens Viapass 140.000 à 150.000 vrachtwagens op de Belgische wegen, goed voor een tolopbrengst van gemiddeld zowat 2,5 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer