Minister Van Nieuwenhuizen wil vrachtwagenheffing er niet snel doorheen drukken • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Minister Van Nieuwenhuizen wil vrachtwagenheffing er niet snel doorheen drukken

De invoering van de vrachtwagenheffing komt op het bordje van het volgende kabinet. “De vrachtwagenheffing is een te grote stelselwijziging om die er in demissionaire tijden even doorheen te drukken”, aldus de minister donderdag in het commissiedebat MIRT.

Daarmee gaat ze voorbij aan de zorgen die de fracties van SGP, CDA, D66 en PvdD en PvdA uitten over het uitstel van de invoering van de vrachtwagenheffing. Minister van Nieuwenhuizen liet in april al weten dat de vrachtwagenheffing niet voor 2027 in werking kan treden.

De minister verdedigde tijdens het debat nogmaals de noodzakelijke zorgvuldige aanpak. “Er zijn een hoop punten die van belang zijn voor de uitvoering. De effecten van de vrachtwagenheffing op de verkeersveiligheid zijn niet goed, hoorden we van de Raad van State. En over de terugsluis, en vooral de duur daarvan, is er een dispuut met het ministerie van Financiën. Daarnaast is het niet mogelijk om nu al de aanbesteding te starten. De Tweede Kamer kan nog altijd amendementen op het wetsvoorstel indienen”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Een volgend kabinet moet vasthouden aan de gekozen uitgangspunten, dat komt de planning ten goede.” De minister had weinig oor voor het argument dat uitstel van de vrachtwagenheffing ook uitstel van de terugsluis van opbrengsten betekent en dat de vervoerssector daardoor later kan beginnen met verduurzaming. “De vrachtwagenheffing kan gewoon bijdragen aan de afspraken voor het Klimaatakkoord, want die afspraken daarin gelden voor 2030. Daarnaast is er nog 94 miljoen euro beschikbaar voor de bespoediging van het op de weg brengen van zero emissie vrachtauto’s.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer