Ga naar hoofdinhoud

RAI verbaasd over wending CDA kilometerheffing

RAI Vereniging verbaast zich over de wending die het CDA gemaakt heeft in het debat over ‘Anders Betalen voor Mobiliteit’: Van voorstander is de partij van demissionair verkeersminister Eurlings nu ineens tegenstander!

koopmansRAI vereniging gaat verder: “Zoals bekend is het dossier controversieel verklaard, wat betekent dat de Tweede Kamer er pas na de verkiezingen op terugkomt. In de aanloop naar deze verkiezingen heeft CDA-woordvoerder Koopmans echter aangegeven tegenstander te zijn van het systeem dat een eerlijker vorm van beprijzen voorstelt en een aanzienlijke milieubijdrage zal leveren.  De VVD stelt zich zelfs op het standpunt dat geen enkele vorm van beprijzen acceptabel is. Deze partijen lijken uit het oog verloren te hebben dat Nederland aan de door Europa gestelde CO2-reductiedoelstellingen in 2020 dient te voldoen. Peter Janssen, directeur RAI Vereniging, reageerde onder meer via een persbericht: “Het principe ‘betalen voor gebruik’ dat ten grondslag ligt aan de Wet Kilometerprijs, is onmisbaar om de gestelde reductiedoelstelling te halen. De verwachting is dat dit principe een CO2-reductie oplevert van 15 tot 20 procent.”
Een nieuw kabinet zal zich er volgens RAI Vereniging goed rekenschap moeten geven van de door hun voorgangers gestelde reductiedoelstellingen in het wegverkeer. Het is haalbaar om in 2020 een hoeveelheid van 12 tot 15 Mton CO2 te reduceren, maar dan moet er wel een belangrijke stap worden gemaakt in een systeem dat een andere manier voor het betalen van het gebruik van wegvervoermiddelen mogelijk maakt. Als alternatief op een systeem van beprijzen wordt er al openlijk gesproken over tolheffing. RAI Vereniging ziet tolheffing als een uiterst ongewenst alternatief, mede omdat het niet een eerlijkere vorm van beprijzen betekent (sterker nog: er wordt dan meer betaald) en het milieuwinst niet ten doel stelt.
Zoals ttm.nl al eerder meldde waarschuwde ook demissionair minister Eurlings voor tolpoortjes als alternatief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer