Truckfabrikanten tegen Duitse plannen voor Europese Maut • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Truckfabrikanten tegen Duitse plannen voor Europese Maut

Europese truckfabrikanten komen in opstand tegen de plannen van de Duitse verkeersminister Scheuer om een Europese tol voor personenauto’s in te voeren. Ook de Duitse transportorganisatie BGL heeft zijn bedenkingen. Dat meldt persbureau Reuters.

De truckfabrikanten, verenigd in ACEA, willen dat Scheuer afziet van de geplande Europese ‘PKW-Maut’, omdat die onderdeel uitmaakt van de EU-richtlijn voor Maut en daarom ook de LKW-Maut beïnvloedt.

“In geen geval mogen discussies over andere voertuigtypen de aangepaste Maut-richtlijn voor trucks verder vertragen. Die is nodig als stimulans om nieuwe en efficiëntere vrachtwagens te ontwikkelen en te verkopen”, aldus een woordvoerder van ACEA tegen Reuters. Volgens BGL zou een uitstel van de Maut-richtlijn ervoor zorgen dat de concurrentie in het Europese transport zou worden verstoord.

Andreas Scheuer

Volgens BGL komt dit omdat in Duitsland vanaf 2021 een CO2-belasting van kracht wordt, waardoor benzine en diesel bij tankstations duurder worden. Zo zouden Oost-Europese vervoerders bijvoorbeeld de tanks van hun oudere vrachtwagens buiten de Duitse landsgrenzen kunnen vullen. Zij zouden dan zowel de hogere brandstofprijzen in Duitsland als een hogere Maut kunnen vermijden.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wilde zich tegenover Reuters niet uitspreken over de vraag of men zich aan het plan voor de Maut gaat houden. “Het verdere verloop van het overleg over de Eurovignetrichtlijn wordt momenteel op nationaal en Europees niveau gecoördineerd”, aldus het ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer