Ga naar hoofdinhoud

Europa wil CO2-effect opleggers meenemen in tolheffing

De Europese Commissie heeft donderdag voorgesteld rekening te houden met het effect van opleggers op de CO2-uitstoot van vrachtwagens bij tolheffingen waarbij de tolgelden worden berekend op basis van de CO2-uitstoot van de voertuigen.

Hoewel een aanhanger of oplegger op zichzelf geen energie verbruikt, vergt het natuurlijk wel energie van het trekkend voertuig. Efficiënte opleggers kunnen zowel conventionele voertuigen ten goede komen, omdat ze minder brandstof verbruiken en dus minder CO2 uitstoten, maar ook emissievrije voertuigen, omdat ze een grotere actieradius krijgen.

Het voorstel van de Europese Commisie heeft tot doel de bedrijfskosten van efficiëntere opleggers en aanhangers te verlagen en zo de marktpenetratie ervan te bevorderen.

In 2022 heeft de EU herziene regels voor rekeningrijden vastgesteld waarin de verplichting is opgenomen om de tarieven voor zware bedrijfsvoertuigen te variëren op basis van hun CO2-uitstoot. Hoewel die herziening geen betrekking had op het effect van aanhangwagens en opleggers op de emissies van voertuigen (wegens het ontbreken van een rechtskader voor de certificering van de energie-efficiëntiekenmerken ervan), werd opgeroepen tot een voorstel ter zake zodra het noodzakelijke rechtskader was gepubliceerd. Het desbetreffende wettelijke kader werd later datzelfde jaar gepubliceerd.

Dit voorstel zal volgens de EC de overgang naar een schoner wagenpark van zware bedrijfsvoertuigen ondersteunen en de CO2-uitstoot van de sector wegvervoer helpen verminderen en tegelijk bijdragen tot energiebesparingen. Het nieuwe systeem zal bijdragen tot de doelstellingen van de Europese Green Deal, de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit en het REPowerEU-plan.

Eén reactie op “Europa wil CO2-effect opleggers meenemen in tolheffing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer