Vrachtwagenheffing kan goedkoper worden ingevoerd • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vrachtwagenheffing kan goedkoper worden ingevoerd

De vrachtwagenheffing, op de agenda voor 2026, kan veel goedkoper worden uitgevoerd dan eerder voorzien. Uit een second opinion van PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat de invoering en de exploitatie tot 200 miljoen euro goedkoper kan.

Er wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hard gewerkt aan de vrachtwagenheffing. Een second opinion van de kostenraming hoort daar ook bij. PwC heeft naast de begroting van het ministerie een schaduwraming gehouden. Daaruit komt naar voren dat de invoering en exploitatiekosten van de begroting van het ministerie hoger zijn dan nodig. Het ministerie wil de ontwikkeling en integratie van de vrachtwagenheffing in eigen hand houden.

“De onderzoekers geven aan dat het schaduwontwerp, ten opzichte van de raming behorend bij het voorlopig ontwerp uit 2021, strategische keuzes bevat die tot lagere kosten leiden en dat hierbij de risico’s beter zijn ingeschat. De onderzoekers adviseren om de gemaakte inrichtingskeuzes in het ontwerp en de inkoopstrategie bij de start van de realisatie met de betrokken uitvoeringsorganisaties te analyseren en te optimaliseren. Ook adviseren de onderzoekers het risicodossier en de raming regelmatig te actualiseren en te gebruiken als beheersinstrument”, zo vat minister Harbers van IenW in een brief de adviezen van het rapport samen. Hij schrijft ook: “In de komende maanden zal IenW met de uitvoeringsorganisaties verkennen welke verdere optimalisaties doorgevoerd kunnen worden, waaronder het benutten van marktkennis voor systeemintegratie. Dit wordt betrokken bij de herijking van de raming op basis van het definitief ontwerp. In 2023 zal ik de Kamer informeren over de resultaten hiervan en de bijdrage aan een kostenefficiënte uitvoering van de vrachtwagenheffing. Mochten de resultaten aanleiding geven tot een bijstelling van de raming van de invoeringskosten dan wordt bezien hoe dit bij een volgend begrotingsmoment wordt ingepast.”

Daarmee legt de minister de second opinion niet helemaal naast zich neer, maar de algemene conclusie is dat het ministerie niet zozeer geïnteresseerd is in dat de vrachtwagenheffing ook goedkoper kan, maar vooral dat de kostenramingen zoals eerder berekend in 2021 passend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer