Het Hof van Justitie van de Europese Unie deed eerder deze week een opmerkelijke uitspraak: de berekening van de Duitse Maut klopt niet. De zaak werd bij de hoogste Duitse rechter aangespannen door een Poolse transportondernemer, die meent te veel Maut te hebben betaald. De uitspraak van het Hof zou er toe kunnen leiden dat er moet worden terugbetaald aan transportbedrijven.
Volgens de ondernemer heeft hij tussen 1 januari 2010 en 18 juli 2011 in totaal 12.420,53 euro aan Maut betaald, maar is het tarief niet goed berekend.
Kern van deze zaak is de vraag hoe lidstaten die op het trans-Europese wegennet tolgelden instellen of handhaven, het bedrag (de tolgelden) dienen te bepalen. In dit verband heeft de hoogste Duitse bestuursrechter vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de uitleg van de Europese wetgeving.

Het Hof heeft, kort weergegeven, geoordeeld dat bij de bepaling van de hoogte van de toltarieven alleen rekening mag worden gehouden met de ‘infrastructuurkosten’, zoals de kosten voor aanleg, exploitatie, onderhoud en de uitbreiding van het betrokken infrastructuurnetwerk.
Duitsland had echter bij de berekening van de toltarieven ook de kosten van de verkeerspolitie betrokken. Het Hof heeft in dit verband geoordeeld dat de activiteiten van de politie niet meegenomen mogen worden in de bepaling van de toltarieven.
Overigens zouden in deze zaak de kosten van de verkeerspolitie geleid hebben tot een geringe overschrijding van 3,8 of 6 procent. Het Hof is ook in dit verband duidelijk en heeft geoordeeld dat de richtlijn elke overschrijding niet toestaat.
Daarmee moet het Oberverwaltungsgericht – de hoogste bestuursrechter, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen weer verder. Het wordt bijzonder interessant of het transportbedrijf nu zijn te veel betaalde geld terug krijgt. En kunnen andere transportbedrijven op basis van deze mogelijke uitspraak ook hun Maut terug vragen?
We leggen die vraag even voor aan Rémy Betgen, advocaat bij het in transport gespecialiseerde Vallenduuk Advocaten. “Hoewel ik natuurlijk niet met 100 procent zekerheid kan voorspellen wat de Duitse rechter gaat beslissen, lijkt de kans mij aanzienlijk groot, dat de tol uiteindelijk toch echt terugbetaald moet worden. Het arrest biedt daarnaast ook belangrijke handvaten en mogelijkheden voor transportbedrijven om te veel betaalde tolheffingen terug te vragen”, aldus Betgen. Wordt vervolgd dus…