Nieuwe slimme tacho vanaf 21 augustus 2023 verplicht op nieuwe voertuigen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe slimme tacho vanaf 21 augustus 2023 verplicht op nieuwe voertuigen

De technische specificaties van smart tacho 2 zijn op 30 juli 2021 gepubliceerd. Daarin is bepaald dat vanaf 21 augustus 2023 de smart tacho 2 verplicht wordt op nieuw geregistreerde voertuigen. Voor bestaande voertuigen die internationaal transport verrichten geldt een retrofitplicht, dat wil zeggen dat zij vanaf een bepaalde datum ook de nieuwste versie smart tacho moeten hebben. Dat meldt TLN.

Voor voertuigen met een analoge en digitale tachograaf is die datum uiterlijk 31 december 2024 voor voertuigen met een smart tacho 1 is het uiterlijk 21 augustus 2025. TLN is  nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de smart tacho 2 en heeft weten te voorkomen dat verschillende extra kostenverhogende wijzigingen werden opgenomen. Daarnaast heeft TLN in samenwerking met onder andere tachograaf- en truck fabrikanten diverse voorstellen gedaan om het bedienen van de tachograaf sterk te verbeteren/vergemakkelijken. Zo komen er meer mogelijkheden om bijvoorbeeld de smartphone en het dashboard te koppelen met de tachograaf. Dit alles zal het gebruiksgemak en de zichtbaarheid van de tachograaf enorm verbeteren waardoor veel onnodige bedieningsfouten voorkomen kunnen worden.

De tachograaf zal in de toekomst niet alleen gebruikt worden voor de handhaving van de rij- rusttijden maar ook voor de handhaving van cabotage en posting (detachering). Om die reden zal de smart tacho 2 een aantal nieuwe functionaliteiten bevatten. Daarnaast zal een aantal extra beveiligingsaspecten worden toegevoegd en kan de controleur meer informatie via de DSRC op korte afstand uitlezen. De smart tacho 2 heeft in vergelijking met de smart tacho 1 de volgende extra functionaliteiten:

 • De grenspassages worden automatisch geregistreerd (nb vanaf 2 februari 2022 tot het moment dat de smart tacho2 in het voertuig zit, moet dit handmatig gebeuren)
 • Een nieuwe functie om het laden/lossen van het voertuig te registreren
 • Bij het selecteren van de nieuwe functie laden/lossen volgt automatisch de registratie van de positie van het voertuig
 • Bij de selectie van begin en einde land zal automatisch het land weergegeven worden waar het voertuig zich bevindt.
 • Het GNSS signaal wordt extra beveiligd
 • Er is een extra bewegingssignaal aanwezig
 • De DSRC gegevens worden uitgebreid met de maximale rijtijd, die dus op afstand uitgelezen zal kunnen worden.

Bron: TLN

2 reacties op “Nieuwe slimme tacho vanaf 21 augustus 2023 verplicht op nieuwe voertuigen

 • frank augustyns

  Yep, yep. Nog wat sneller optrekken, nog wat sneller rijden, nog wat sneller door de bocht, nog wat mee scheefgereden en verloren ladingen, nog wat meer riemen trekken, nog wat meer het inhaalverbod negeren, nog wat zenuwachtiger kort op elkaar rijden, nog wat meer overdag in een cabine van 40 graden celsius z’n ‘nachtrust’ nemen , nog wa meer zatlappen achter het stuur (11 uur rust is gegegarandeerd een halve bak bier of een fles wodka in het keelgat), nog wat meer niet uitgeslapen chauffeurs achter het stuur van de 44 tonners, nog wat meer truckers die slechts met 1 oog de weg in ’t oog houden en met het andere oog de tacho,… …. …. nog wat meer ongevallen met trucks, nog wat meer files ….. zodat we uiteindelijk met z’n allen de moordenaars van de baan worden die een gans land in de file zetten en dit allemaal omdat een stel Europese cravatten die nog nooit achter het stuur van een vrachtwagen gezeten hebben beslissingen nemen die kant nog wal raken.

 • Felis Leo

  Retofitten!!,

  Ik ben een binnenvaartman, ondanks de snelle doorlooptijd van vrachtwagens ook hier al weer beginnen met retofitten. Als er maar verdiend kan worden. Staks verplicht alle benzine auto’s retrofitten naar electro. Allemaal geldklopperij.
  Nieuwe auto’s nieuwe techniek prima! Maar om nu de tachofabrikanten weer eens extra handel aan te dragen…….

  Ik was het zat en heb mijn boot weggedaan. Alle ondernemersgeest word hier in nederland uit je geperst.
  En dat allemaal om mensen die niets kunnen en aan het werk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer