Ook Volvo kiest voor BlackBerry QNX • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ook Volvo kiest voor BlackBerry QNX

Volvo Group selecteert BlackBerry QNX als basissoftware voor de domeincontroller ECU’s. Hierdoor wordt de software van BlackBerry straks in meer dan 300.000 zware voertuigen geïmplementeerd die Volvo Group jaarlijks produceert.

Om hun visie op de architectuur van nieuwe voertuigen te realiseren, wilde Volvo Group een nieuwe benadering op het gebied van software kiezen. Eén enkele leverancier voor het besturingssysteem (OS) en de hypervisor was daarvoor vereist. Zo worden de ‘eisen’ van de gehele truck en de veiligheidscertificering op het hoogste niveau gegarandeerd.

Na een diepgaande proof of concept besloot Volvo Group om hun ‘Volvo Dynamic Software Platform’ (VDSP) te bouwen op QNX OS for Safety en QNX Hypervisor for Safety, beide gecertificeerd volgens ISO 26262: 2018 ASIL D. De fabrikant maakt gebruik van het QNX OS en Hypervisor voor het gehele voertuig. Dit geeft ontwikkelaars en architects de vrijheid om het best mogelijke systeem te ontwerpen, met het oog op de vereisten van de komende 15 jaar, inclusief de toekomstige ondersteuning van autonoom en elektrisch rijden.

De pre-integratie met de verschillende Adaptive AUTOSAR-leveranciers was een belangrijke reden voor Volvo Group om BlackBerry QNX te selecteren. Dankzij de hoge mate van compatibiliteit met Portable Operating System Interface (POSIX) kunnen developers software schrijven voor een breed scala aan toepassingen. Dat allemaal met één gemeenschappelijke API.

“BlackBerry QNX is een echte partner en geeft ons de basis die we nodig hebben om de veilige voertuigen van morgen te produceren”, vertelt Mark Mohr, Senior Vice President Vehicle Technology bij Volvo Group. “BlackBerry is een expert in automotive-uitdagingen op het gebied van elektrisch rijden, automatisering en connectiviteit – en de technische oplossingen die nodig zijn in deze domeinen.”

BlackBerry QNX wordt ingezet door 23 van de 25 grootste EV-fabrikanten, dat is meer dan 68 procent van de markt voor elektrische voertuigen. Daarnaast is de software actief in meer dan 175 miljoen voertuigen wereldwijd. Fundamentele software van BlackBerry QNX is vooraf gecertificeerd volgens vele industriële veiligheidsnormen, waaronder ISO 26262, IEC 61508 en IEC 62304. Ook is deze door de onafhankelijke auditors van TÜV Rheinland erkend als ’s werelds eerste ASIL D-veiligheidsgecertificeerde commerciële hypervisor. Onlangs liet ook Scania weten te kiezen voor BlackBerry QNX.

“We zijn trots om ons partnership met de Volvo Group verder uit te breiden en te helpen bij het creëren van bedrijfsvoertuigen van wereldklasse”, zegt Jörg Zimmer, VP EMEA Sales bij BlackBerry. “OEMs zijn constant op zoek naar het juiste softwarefundament voor een veilige en beveiligde architectuur van de hele truck. Met BlackBerry QNX kunnen we de componenten en functionaliteit leveren die nodig zijn om dit volledig mogelijk te maken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer