Ga naar hoofdinhoud

‘Leg geen boetes op bij ontbreken smart tacho 2 met uitzonderingsregeling’

De Europese Commissie adviseert geen boetes op te leggen aan voertuigen zonder smart tacho 2 uit lidstaten met een uitzonderingsregeling. Sinds 21 augustus 2023 is de smart tacho 2 verplicht in nieuw geregistreerde voertuigen. Doordat de smart tacho 2 laat beschikbaar kwam, heeft een aantal lidstaten een tijdelijke uitzondering gemaakt. Hierdoor werd het in die landen mogelijk om voertuigen ook na 21 augustus 2023 te registreren met een smart tacho 1. Nederland had als een van de weinige landen een regeling die al vóór 21 augustus 2023 was afgesproken en waarmee voertuigen eerder geregistreerd konden worden om problemen te voorkomen. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

De uitzonderingen die de lidstaten hebben gemaakt, kunnen alleen voor het eigen grondgebied worden afgekondigd. Deze voertuigen kunnen dan niet de grens over gaan. Er vond geen onderlinge afstemming plaats tussen de lidstaten waardoor nu verschillende uitzonderingen zijn gemaakt, wat onduidelijk en onzeker is voor handhavers en voertuigeigenaren.

Afgelopen week heeft de Europese Commissie, met de steun van leden van het Road Transport Committee, de lidstaten in het belang van harmonisatie opgeroepen om geen boetes op te leggen aan voertuigen die op basis van zo’n tijdelijke uitzondering na 21 augustus 2023 zijn geregistreerd (tot maximaal 31 december 2023) maar nog geen smart tacho 2 hebben. Deze voertuigen zouden dan, net als de andere voertuigen met een smart tacho 1, vóór 19 augustus 2025 alsnog van een smart tacho 2 moeten worden voorzien.

Tot op heden heeft Nederland dus niet zo’n uitzondering. Dit komt omdat de RDW de procedure al voor 21 augustus heeft versoepeld voor registraties en de voertuigindustrie onder druk van de komende richtlijn zelf al maatregelen had genomen. Voertuigeigenaren in het buitenland die wel in aanmerking komen voor deze tolerantieperiode lopen overigens het risico dat de kosten van de retrofit-activiteiten bij de voertuigeigenaar komen te liggen.

controle wegvervoer

Het is nog niet bekend of Nederland de oproep om geen boetes op te leggen gaat volgen. Lidstaten zijn hiertoe niet verplicht.

Bron: TLN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer