Monteurs die tachografen manipuleren, en daarmee faciliteren dat er langer met vrachtwagens wordt doorgereden dan toegestaan, zijn aan te pakken via het strafrecht. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van donderdag 20 februari.
Daarin is voor het eerst een monteur van een transportbedrijf bestraft voor gesjoemel met een tachograaf. De rechter legde –in lijn met de eis van de officier van justitie van het Functioneel Parket- een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en 228 uur werkstraf op. De boete voor het transportbedrijf werd vastgesteld op 19.000 euro, 1.000 euro minder dan geëist.
De uitspraak biedt de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) meer mogelijkheden om op te treden tegen manipulatie van tachografen. Inspecteur generaal Jan van den Bos: “Het is mooi dat we facilitators nu via het strafrecht kunnen aanpakken. Zo werken we aan een steeds effectievere aanpak van tachograaffraude. Dat draagt bij aan het welzijn van de chauffeurs, veiligheid in het verkeer en eerlijke concurrentieverhoudingen.”

De ILT constateert dat de tachograaf regelmatig wordt gemanipuleerd om meer uren te kunnen rijden. Chauffeurs en bedrijven kunnen bij constatering hiervan op een forse bestuurlijke boete rekenen. Deze manipulatie wordt steeds geavanceerder en kan moeilijk tijdens reguliere controles worden vastgesteld. Chauffeurs en transportondernemingen hebben vaak hulp van derden, zoals een werkplaatsmonteur die voor materiaal zorgt en de benodigde werkzaamheden uitvoert. Tot nu toe bleef deze ‘facilitator’ buiten schot. Voor het eerst is nu een werkplaatsmonteur veroordeeld voor het manipuleren van tachografen.
De rechtszaak volgde na een groot onderzoek bij een transportonderneming in Zuid-Holland. Daarbij waren de Inlichtingen- en Opsporingsdienst en handhavers van de ILT, de landelijke eenheid van de politie en de RDW betrokken. Uit dit onderzoek bleek de werkplaatsmonteur een belangrijke rol te spelen bij de tachograafmanipulatie. Samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is gekeken of deze monteur strafrechtelijk vervolgd kon worden.

Voor de ILT is de uitspraak goed nieuws: het biedt ruimere mogelijkheden om deze fraude aan te pakken. Dat draagt bij aan het welzijn van de chauffeurs, veiligheid in het verkeer en eerlijke concurrentieverhoudingen.
Vooropgesteld dat fraude natuurlijk niet mag.
Opvallend is wel dat bij werkelijk grote fraudes, zoals de Rabobank bij de Liborfraude en Volkswagen bij de dieselfraude er door het Nederlandse OM nooit vervolgd wordt. “Om maatschappelijke onrust te voorkomen”, was de letterlijke tekst van de Procureur Generaal van het OM.
De Liborfraude was de grootste fraude ooit in de historie, die met medeweten van het Rabobestuur jarenlang geduurd heeft. Strafrechtelijke vervolging is afgekocht met een relatief kleine schikking.
Bij de dieselfraude zijn onterecht typegoedkeuringen verleend, terwijl de hogere dan toegestane uitstoot aantoonbaar wereldwijd mensenlevens gekost heeft.
Hoewel niet onterecht want het is fraude, is het wel wrang dat het “werkvolk” wel vervolgd wordt door het OM. Dit riekt toch wel enigszins naar klassenjustitie.
De Chinese filosoof Sun-tzu schreef 2500 jaar geleden al: “Steel een knoop en je wordt opgehangen, steel een land en ze maken je prins”….
Draagt bij aan het welzijn van de chauffeurs. Parkeerplaatsen dragen ook bij aan het welzijn van de chauffeurs. Maar daar zijn er te weinig van en maakt de overheid zich niet druk om. Dus moeten wij eigenlijk door werken, zodat wij maar niet hoeven te parkeren. Lossen de chauffeurs het op om langer door te kunnen rijden en werken is het weer niet goed. BOUW DAN PARKEERPLAATSEN.