Terugsluis uit vrachtwagenheffing 1 miljard euro tot 2030 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Terugsluis uit vrachtwagenheffing 1 miljard euro tot 2030

Om de verdere verduurzaming van de Nederlandse vrachtwagenvloot te bespoedigen, komen opbrengsten uit de vrachtwagenheffing daar aan ten goede. Dat bedrag zal tot 2030 1 miljard euro bedragen. Dat zei staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag in de Tweede Kamer.

Het is bekend dat de subsidie voor elektrische trucks dit jaar ruim overtekend was, binnen één dag. De roep om meer geld om de vloot te verduurzamen is luid, zo bleek maandag in de Tweede Kamer. “Als het aankomt op geld hebben we een aantal subsidies ter beschikking. Een aantal zijn ontzettend populair. Die vrachtwagensubsidie was binnen één dag al een aantal keren overtekend. Dat betekent dat ondernemers wel heel graag willen, maar net dat zetje in de rug nodig hebben van die subsidie. Daarom zijn we ook aan het zoeken naar meer middelen. We kunnen onze euro maar één keer uitgeven. Daarom heb ik best veel hoop gevestigd op die vrachtwagenheffing, die ook weer een miljard extra gaat opleveren. Dat zet flinke zoden aan de dijk om het vrachtverkeer uiteindelijk op een goede manier te verduurzamen”, aldus de staatssecretaris. De staatssecretaris rekent met dat miljard overigens wel voorzichtig, want uit eerdere berekeningen bleek dat in het eerste jaar 286 miljoen euro terugvloeit, en in de jaren daarna 250 tot 310 miljoen euro.

Heijnen ging niet in op de vraag of de terugsluis uit de vrachtwagenheffing vervroegd kon worden, een vraag die minister Mark Harbers van I&W ook al listig ontweek tijdens een interview met TTM.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer