Welk transportbedrijf wil ethisch gehackt worden? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Welk transportbedrijf wil ethisch gehackt worden?

TNO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), SmartPort, Air Cargo Netherlands (ACN), Havenbedrijf Rotterdam, Cargonaut en REQON Security gaan met een scan de kwetsbaarheden binnen de logistieke keten in kaart brengen. Daarmee zetten ze een volgende belangrijke stap in de verbetering van de cyber security van deze keten. Het consortium is op zoek naar bedrijven die in een proef voor een ethische hack willen meedraaien.

Het project moet  het bewustzijn van het belang van cybersecurity verhogen en concrete handvatten bieden om de beveiliging tegen cybercrime te verbeteren. Het onderzoek wordt mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische zaken.

Image used under license from Freestock.com

Ruim 40 procent van de bedrijven in de logistieke sector heeft al eens te maken gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking. Het consortium zoekt twaalf logistieke (MKB-)bedrijven die een ethische (friendly) hack willen laten uitvoeren op hun systemen. Deze bedrijven betalen een kleine vergoeding en krijgen een indruk van de huidige status van hun beveiliging tegen cybercrime.  Tegelijkertijd levert de ethische hack  nuttige (geanonimiseerde) informatie voor het gehele project. Middelgrote en kleine bedrijven in de logistieke keten kunnen tevens in het voorjaar van 2019 door hun branchevereniging benaderd worden voor het invullen van een korte online vragenlijst. Voor bedrijven in de haven van Rotterdam is dit een opvolging van de eerdere enquête in juni 2018.

De betrokken partijen kijken uit naar de resultaten, met name omdat innovaties zoals de ontwikkeling van autonoom vervoer en self-organizing logistics de noodzaak voor bescherming tegen cyberaanvallen nog verder vergroot.

De resultaten worden begin 2020 verwacht in de vorm van best-practices en concrete handvatten om de cybersecurity van bedrijven in de logistieke keten te verbeteren. Deze worden onder andere via de brancheverenigingen verspreid.

Voor meer informatie of interesse in deelname aan de ethische hacks; Rik Poulus – TNO Traffic & Transport – 06-21343295 – rik.poulus@tno.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer