Ga naar hoofdinhoud

Anja van Niersen CEO van CV Charging Europe

Daimler Truck, Traton en de Volvo Group hebben wettelijke goedkeuringen gekregen voor hun joint venture voor het opzetten van een laadinfrastructuur voor vrachtwagens. Als gevolg daarvan hebben de drie partners CV Charging Europe (CVCE) opgericht, met hoofdkantoor in Amsterdam. De Nederlandse Anja van Niersen, voorheen van Allego, is aangesteld als CEO.

Het nieuwe bedrijf is van plan om in de komende vijf jaar ten minste 1.700 oplaadpunten met hoog vermogen op en nabij snelwegen en logistieke knooppunten in Europa te bouwen en te exploiteren.

Daimler Truck, Traton en Volvo hebben afgesproken een half miljard euro te investeren, veruit de grootste investering in speciale oplaadinfrastructuur voor zware elektrische vrachtwagens in Europa was.

CV Charging Europe zal doorgaan met het opvoeren van zijn activiteiten, met name de ontwikkeling van het laadnetwerk, om openbare laadstations voor elektrische bedrijfsauto’s te kunnen aanbieden met een focus op betrouwbaarheid en goede toegankelijkheid, zo laat het nieuwe bedrijf in een verklaring weten.

vlnr. Martin Daum, Christian Levin en Martin Lundtstedt

Net als bij eerdere mededelingen blijven technische details zoals oplaadnormen, oplaadvermogen en de omvang van de hubs vooralsnog onbenoemd. De partners hebben alleen herhaald wat al eerder is gezegd, namelijk dat ze verschillende gebruikssituaties willen overwegen ‘als onderdeel van een klantgerichte aanpak’. Daarmee wordt bedoeld zowel snel opladen tijdens de wettelijk voorgeschreven rustperiode van 45 minuten voor chauffeurs als ’s nachts langzamer opladen.

De Nederlandse Anja van Niersen is aangesteld als CEO van CV Charging Europe. Het voormalige hoofd van Allego was door de drie partners aangesteld nog voor de kartelautoriteiten het startsein hadden gegeven, zoals gemeld. De vertraging, die bijna een half jaar duurde, leidde tot kritiek van Daimler truckbaas Martin Daum: “Dit had drie maanden geleden moeten gebeuren. We hadden al operationeel moeten zijn”, zei hij in april. “We zijn klaar om het geld te investeren, we hebben iemand klaar om de rol van chief executive over te nemen, en ze kan het niet doen omdat we de goedkeuring niet hebben.” Van Niersen neemt volgens CV Charging Europe “een brede ervaring mee uit oplaad- en energiesector”.

Anja van Niersen

De bedrijven noemden de lancering van CV Charging Europe ook “een oproep tot actie aan andere spelers in de sector”. Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group: “Wij doen wat één speler alleen onmogelijk zou kunnen verwezenlijken – dit sterke partnerschap is een belangrijke mijlpaal en een versneller op weg naar CO2-neutraal vervoer in Europa tegen 2050.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer