Bakker Oldebroek zwaar gestraft voor fraude met mesttransporten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bakker Oldebroek zwaar gestraft voor fraude met mesttransporten

Transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek is maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld voor fraude met mesttransporten tussen 2014 en 2019. Directeur Jan Bakker kreeg van de rechter een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd. Dat melden diverse media.

Twee medewerkers kregen ook werkstraffen en een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Het transportbedrijf moet eveneens een boete van 25.000 euro betalen.

Het bedrijf zou vervoersdocumenten hebben opgesteld voor mesttransporten, maar die in de praktijk nooit  hebben uitgevoerd. Dat verklaren de boeren ook bij wie de mest nooit is uitgereden. Volgens Jan Bakker was het bedrijf slechts tussenpersoon en wist het niet dat de vervoersdocumenten niet correct waren. Bakker stond echter als vervoerder vermeld in de documenten en stuurde ook facturen naar de boeren waarin stond dat de mest was vervoerd.

De politie deed onderzoek naar de praktijken bij Jan Bakker Transport en zag dat er in bijna 1000 gevallen verschillende soorten mest werd gelost, maar dat op het vervoersdocument slechts één messoort werd vermeld. De verschillende soorten werden vervolgens gemengd, wat ook op het vervoersdocument vermeld had moeten zijn. De omissies maakt de vervoersdocumenten in essentie frauduleus. Volgens de verdachten van het transportbedrijf is het in de praktijk ondoenlijk om de verhoudingen van de mest per transport weer te geven. De keuze door de gemengde mest telkens maar van één code te voorzien, komt voor rekening en risico van het bedrijf, zo oordeelt de rechtbank.

De NIWO waarschuwde afgelopen zomer dat transportbedrijven die frauderen met mest hun transportvergunning kunnen kwijtraken.

3 reacties op “Bakker Oldebroek zwaar gestraft voor fraude met mesttransporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer